Letenské sady



Letenské sady

letenskesady5.jpg
Letenské sady je rozsáhlý pražský park na levém břehu Vltavy. Díky své vyvýšené poloze umožňuje výhled na řadu pražských památek a významných míst, mimo jiné Pražský hrad, Staré město a Petřín. Je oblíbeným místem pro procházky a projížďky na kolečkových bruslích. Sousedí s Letenskou plání. Park na Letné byl postupně zakládán od roku 1860 na místě někdejších vinic. V roce 1863 vznikla novorenesanční restaurace a následují terénní úpravy, budování cest a osázení svahů v celé délce Letné. Vzhled Letenských sadů významně poznamenalo vybudování monumentálního pomníku Stalina, kdy vzniklo mohutné schodiště, na jehož vrcholku je od roku 1991 umístěn metronom. Letná je druhým největším parkem v Praze 7. Byl založen podle projektu B. Wünschera a J. Braula. Název je odvozen slova Leteň, což znamená Sluneční vrch.
Mapa - Letenské sady

Praha 7

Telefon: Nevyplněno
E-mail: Nevyplněno
Web: http://www.prahazelena.cz/letenske-sady.html


Park na Letné je největší pražská nezastavěná zelená plocha, kde lze trávit volný čas sportem, procházkou či uspořádat piknik. Letenské sady poskytují kouzelný výhled na řeku Vltavu i na město. Díky přemostění Chotkovy ulice lávkou umožňují snadný přístup do Chotkových sadů a dále na Pražský hrad.

V roce 1955 byl na Letné vztyčen obrovský Stalinův pomník, který byl odstraněn v roce 1962. Dnes je na místě pomníku, na původním rozsáhlém mramorovém podstavci, kyvadlo – metronom. Od něj vede rozsáhlé schodiště dolů na břeh Vltavy, které končí u Čechova mostu. Na místě dnešního obratiště tramvají Špejchar byly postaveny dřevěné domy, které ještě v sedmdesátých letech sloužily jako studentské koleje.

Během Sametové revoluce byla přilehlá Letenská pláň místem významných demonstrací proti komunistickému režimu. 25. a 26. listopadu 1989 zde demonstrovalo na 750 000 lidí. Tyto protesty následovala generální stávka 27. listopadu 1989.

Hanavský pavilon - je novobarokní stavba z roku 1891, vytvořená pro Jubilejní zemskou výstavu v Praze v roce 1891

Letenský kolotoč - nejstarší fungující kolotoč v Evropě.

Rozsáhlý mramorový podstavec - původně sloužící jako podstavec pro Stalinův pomník.

Bruselský pavilon (restaurace Praha) je stavba vytvořená pro Světovou výstavu (Expo 58) v Bruselu v roce 1958, tato stavba sloužila jako restaurace, po letech chátrání v průběhu 90. let dnes patří soukromému investorovi




Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz