Letohrádek Bellaria (Český Krumlov)



Popis místa
Letohrádek Bellarie, někdy také Bellaria, je rokokový letohrádek, který se nachází v zahradách zámku a hradu Český Krumlov. Je situován mezi dvěmi stromovými kulisami na západní straně nevelkého parteru disponovaného na příčnou osu zahrady. Protáhlá osmiboká stavba s otevřenou galerií v patře završuje dvojitou zahradní terasu.


Telefon: Nevyplněno
E-mail: Nevyplněno
Web: Nevyplněno

Naplánovat trasu

Letohrádek je pod názvem Bellaria poprvé uváděn 31.3.1708.

Dvoupodlažní objekt letohrádku má mansardovou střechu, která je kryta šindelem. Střechu dále zdobí dvě měděné vázy a dvojice vikýřů s tzv. volskými oky ( t.j. oválnými okenními otvory). Na jižní fasádě se výrazně dominuje dvojité točité schodiště s kovaným zábradlím.

Fasáda letohrádku je plasticky rozčleněna růžovými meziokenními lizénami a šambránami oken. Ve vodorovné rovině jsou štukové římsy doplněny bílými plochami s čabrakovými motivy. Šambrány okolo arkádových oken horního galeriového patra jsou ozdobeny volutami. Ploché a vpadlé části fasády jsou v barvě holubičí šedi. Horní část fasády je završena fabionovou římsou.

Opěrné zdi terasy a schodišť jsou členěny pilastry. Balustráda po obvodu terasy a schodišť je dekorována štukovými volutami. Všechny plastické články jsou bílé, ostatní plochy jsou v barvě holubičí šedi.

Dolní terasa s opěrnými zdmi z lomového zdiva je přístupná ze strany parteru dvěma zalomenými kočárovými rampami. V místě osy pohledu na letohrádek je opěrná kamenná zeď dolní terasy doplněna nikou a drobnou fontánkou. Hrana jižní zdi této terasy a opěrné zdi kočárových ramp jsou korunovány kamennou profilovanou římsou.



Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz