Vrtbovská zahrada

Karmelitská, 118 00, Praha 1, Tel.: +420 272 088 350, zahrada@vrtbovska.cz
Praha 1/Příroda - Praha 1




Vraty v malostranské Karmelitské ulici projdete do italské barokní zahrady, která na vás dýchne jedinečnou atmosférou. Barokní terasy, sochy a sousoší a pečlivě udržovaná zeleň tvoří unikátní celek, který je považován za nejkrásnější svého druhu na sever od Alp.

Vrtbovská zahrada je složena ze tří terasových plošin propojených schodišti. Postavena byla pro nejvyššího purkrabího Pražského hradu, hraběte z Vrtby Jana Josefa podle projektu Františka Maxmiliána Kaňky. Sochy pro zahradu pocházely z dílny Matyáše Bernarda Brauna, jehož díla zdobí i Karlův most. Vedle soch si v zahradě prohlédnete i fresky českého barokního malíře Václava Vavřince Reinera.

Při rekonstrukci v 90. letech minulého století byly originály některých Braunových soch uloženy do lapidária Národního muzea a v zahradě je nahradily jejich kopie. V rámci této rekonstrukce došlo i k výměně rostlinstva. V roce 1998 se pak zahrada otevřela široké veřejnosti.

Vrtbovská zahrada je oblíbeným svatebním místem a od roku 2000 v ní najdete i galerii, kde se konají výstavy děl současných českých i zahraničních umělců.

Barokní terasová zahrada byla vybudována v letech 1715–1720 pro Jana Josefa hraběte z Vrtby, který měl dostatek prostředků na to, aby zajistil nejvýznamnější umělce. Ti pak společně vytvořili jednu z nejkrásnějších pražských zahrad.

Ve stejné době, kdy vznikla Vrtbovská zahrada, vznikla na levém břehu Vltavy celá řada dalších zahrad – například Valdštejnská, Lobkovická, Schönbornská, Ledeburská, Pálffyovská a Fürstenberská.

V roce 1799 koupil Vrtbovský palác císařský rada Jan Mayer, který následně nechal palác přestavět podle projektu stavitele Josefa Zobela. Zahrada si svou podobu zachovala až do roku 1845, kdy byla společně s palácem upravena v klasicistním stylu.

Ve dvacátém století došlo ke dvěma rekonstrukcím zahrady, první proběhla v padesátých letech a druhá v devadesátých. Další rekonstrukcí prošla zahrada v letech 1990–1998.

V roce 1958 se Vrtbovský palác i se zahradou dostal na seznam kulturních památek.

Otevřeno: sezónně
Zavřeno:  
MěsíceDnyHodiny
IV.–X. Po–Ne 10–18
Pouze s průvodcem: ne
Možnost odborného výkladu: ano
Nutné výklad objednat: ne
Výklad v jiném jazyce: Italština, ruština (je nutné objednat, minimálně 12 návštěvníků).
Popisky v jiném jazyce: ano
Jazyk popisků: Angličtina, němčina, francouzština, španělština, italština, nizozemština, maďarština.
Poslední návštěva: 17.30 hod.
Doba prohlídky: 30 min.
Počet návštěvníků pro průvodce:  
Počet návštěvníků pro vstup:  
Suvenýry: ano
Občerstvení: ne
Bezbariérový přístup: ne
Šatna: ano
WC: ano
Služby: Možnost pronájmu prostor Vrtbovské zahrady a sálů Vrtbovského paláce pro uspořádání kulturních či společenských akcí, rautů, konferencí, výstav.

Fotografie a videa


Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz