Zámek Doksy

Valdštejnská, 472 01, Doksy
Doksy/Památky - Doksy


Popis místa
Zámek Doksy byl postaven v obci Doksy na Českolipsku v 16. století. Je chráněn spolu s parkem i ohradní zdí od roku 1958 jako kulturní památka České republiky. Zámek je pro veřejnost nepřístupný, zámecký areál s unikátním anglickým parkem z 19. století však ano, konají se zde tradiční dokské akce jako novoroční ohňostroj či Dokská pouť. Zámeckým parkem je vedena naučná stezka s řadou zde instalovaných panelů.

Valdštejnská, 472 01, Doksy
Telefon: Nevyplněno
E-mail: Nevyplněno
Web: Nevyplněno

Naplánovat trasu

Zámecký komplex je trojkřídlý ve tvaru U, doplněn hospodářskými stavbami a zdmi ohraničeným anglickým parkem. Vlastní budova má západní renesanční část se zdobeným průčelím, druhé křídlo s opěrnými pilíři je raně barokní a třetímu křídlu dominuje věž s cibulovou bání.

Zámecký park byl upraven po roce 1820. V 20. století v něm byly provedeny nešetrné zásahy, např. postaveno školní hřiště na hlavním palouku. Po roce 1980 zde rostlo 23 jehličnatých a 63 listnatých stromů. Cenná byla sbírka různých borovic, jilmy, cypřiše, zmarličník či velká lípa s třemi srostlými kmeny. Zámecký areál s rozlohou 0,56 ha je zařazen do soupisu Evropsky významných lokalit.

Se stavbou původní stavby začal v první polovině 16. století zřejmě Mikuláš Zajíc z Házmburku.

Hotové první, západní křídlo koupil roku 1553 Adam Berka z Dubé. Podle jiných zdrojů novou stavbu zámku zahájil až Jan z Vartenberka poté, když získal v roce 1553 rozdělené bezděkovské panství.

V roce 1593 Jan z Vartenberka přepsal zámek na svou manželku, která si tři roky po jeho smrti vzala Václava Berku z Dubé jako druhého manžela. A on nechal postavit křídlo druhé. Po bitvě na Bílé hoře mu bylo panství zkonfiskováno, musel z Čech emigrovat, budovy poničili žoldnéři Maxmiliána Bavorského a pak i sedláci z okolí.

Roku 1622 zámek získal Adam z Valdštejna, který jej téhož roku prodal synovcovi Albrechtu z Valdštejna. Když byl roku 1634 v Chebu zavražděn, majitelem zámku se stal jeden z jeho vrahů Walter Butler, pak jej Valdštejnové získali zpět (koupí roku 1680) a zůstali zde do roku 1945.

Na počátku 18. století  byl původně renesanční zámek dostavěn a o 100 let později zde byly provedeny velké stavební úpravy.

V současnosti je zámek, včetně přilehlého parku ve vlastnictví města Doksy, které začíná s postupnými úpravami a rekonstrukcemi.

Zámek je pro veřejnost nyní nepřístupný.



Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz