Zámek Holešov

nám. F. X. Richtra, 769 01, Holešov, Tel.: +420 777 760 123, hrdlicka@mks-holesov.cz
Holešov/Památky - Holešov


Popis místa
Holešovský zámek je raně barokní zámek nachízející se ve stejnojmenném městě v okrese Kroměříž. Stavba současné podoby zámku byla zahájena podle projektu Filiberta Luchese v roce 1650, kdy se majitelem panství stal hrabě Jan z Rottalu. Součástí areálu je zámecký park, jehož dominantu tvoří unikátní vodní systém ve tvaru Neptunova trojzubce. V pravé části parku se nachází tzv. Růžová zahrada, v níž je umístěn pomník hudebního skladatele F. X. Richtra a hvězdárna. Na zámku můžete absolvovat prohlídku s průvodcem nebo se zúčastnit některé z kulturních akcí, které se tu konají.

nám. F. X. Richtra, 769 01, Holešov
Telefon: +420 777 760 123
E-mail: hrdlicka@mks-holesov.cz
Web: http://www.zamekholesov.cz

Naplánovat trasu

Holešovský zámek je volně stojící čtyřkřídlá dvoupatrová dvoutraktová budova s mansardovou střechou, která obestupuje obdélníkové nádvoří. Z nároží jsou vysunuty šestiboké věžice převyšující budovu o jedno patro. Zámek obklopuje hluboký vyzděný vodní příkop, původně překlenutý dvěma mosty. Ty vedly ke vchodům do budovy v ose hlavního a zahradního průčelí. Z příkopu se zvedá šikmá podnož stavby ukončená masivním kamenným podvalkem.

Vnější průčelí člení v přízemí maltová rustika a nízká obdélníková okna s lištovými šambránami. Přízemí odděluje od pater plochý kordon, nad ním podložené rámující lizény dosahující k mohutné podstřešní římse s pergamským kladím. Ve výplních obdélníkového okna s profilovanými nahoře zalamovanými šambránami (v zalomení kapky) a s vpadlými parapetními výplněmi. V 1. patře se nad okny střídají trojúhelníkové a segmentní fronty, v 2. patře jsou pouze rovné úseky nadokenních říms.

Uprostřed vstupního průčelí se nachází trojosý rizalit, naznačený pouze příčně rýhovanými lizénami, završený nízkým štítem. Do něj byl dodatečně zasazen znak Bruntálských z Vrbna. Před vjezdem do budovy je balkónový portikus s dvěma dvojicemi toskánských sloupů a se zábradlím z hranolovitých kuželek. Za portikem (na bocích vstupy pro pěší) je trojlodní pilířová síň, zaklenutá křížově mezi pasy.

Členění dvorních fasád je obdobou exteriéru, vertikální lizény tu však vystřídal velký pilastrový řád (římsové hlavice nesou úseky dórského kladí, zapojené do vyložené podstřešní římsy). V přízemí obíhá chodba zaklenutá valeně s dotýkajícími se výsečemi. Je otevřena do nádvoří půlkruhovými arkádami na masivních hranolových pilířích. V patrech se nachází stejné chodby, které měly na kratších stranách v 1. patře původně otevřené arkády (nyní zaskleny), jinde jsou osvětleny obdélníkovými okny zasazenými v mělkých arkádových výplních.

Světnice v přízemí jsou zaklenuty valeně s různě uspořádanými výsečemi. V severním křídle u průjezdu do zahrady je umístěna sala terrena, zaklenutá neckovou klenbou s výsečemi. Na její ploše se nachází bohatá štuková výzdoba se zrcadly vyplněnými malovanými výjevy z Ovidiových proměn, postavami bohyň a Múz s individualizovanými rysy (náznakové portréty Rottalů?). Ústřední kompozice představuje postavu řeckého boha Dia.

Z chodby v záp. koutě nádvoří vede vstup na zalamované hlavní schodiště do patra (schodiště pro služebnictvo na protilehlé straně). Z něj je přístupný sál v severozápadním křídle budovy, zabírající také druhé patro. Stěny sálu člení meziokenní podložené pilastry, v horní části překryté poloplastickými hermovkami. Sál uzavírá rovný podhled na fabionech s lunetami. Světnice v 1. patře mají neckové a valené klenby s výsečemi, plochu mnohých zdobí štukované rámy vymezující zrcadla s malovanými scénami z Proměn, výjevy z trojské války a z řecké mytologie (poškozeno přemalbami a restaurátorskými zásahy). Klenby nárožních bastionů zdobí mladší štukové akantové rozviliny a ovocné závěsy. Antická tématika se vyskytuje také ve 2. patře zámku na značně setřených malbách z 18. století. Výmalbu tzv. modrého salonu v zahradním křídle, jehož stěny pokrývá grisailová iluzivní architektura signoval autor: John(ann) Switak Pinx(it) 1797 13. Juni.

V době, kdy se stavěl zámek, byla založena i okrasná zahrada. Ve zjednodušené podobě, zčásti rekonstruována, se dosud rozkládá na velké ploše sv. od zámku a končí oborou. Nejvýraznější jsou v ní rozlehlé vodní plochy obnovených bazénů, při nich se nachází stromové aleje, špalíry a květinové záhony. Vázy na travnatém partetu s reliéfními maskarony, bukranii a vegetativními motivy představují jen nepatrný zlomek někdejší sochařské výbavy zahrady. Také z početných zahradních architektur, které tam stávaly, se dochoval jediný moderně upravený polygonální altán z poloviny 18. stol. Před altánem je umístěn pomník holešovského rodáka hudebního skladatele F. X. Richtera (1709 - 1789) od Jana Habarty z r. 1959.

Raně barokní stavba na obdélném půdorysu byla vybudována na místě původní tvrze po roce 1650 podle návrhu architekta Filiberta Lucheseho pro hraběte Jana Rottala. Budovu zámku tvoří čtyři dvouposchoďová křídla s nádvořím ve tvaru mírně převýšeného čtverce, který v rohových částech je spojen čtyřmi šestibokými nárožními věžemi. Tento dispoziční symetrický typ se uplatňuje především v dálkových pohledech ladností tvarů, jeho přednosti včetně barokních fasád vynikají zejména při pohledu z rozsáhlé zámecké zahrady a parku. Svou impozantní čelní plochou svého západního křídla tvoří mohutnou kulisu, jíž uzavírá průhled z historického jádra města směrem k východu. V celém svém souhrnu, z vnější i zevnitř, je ojedinělou dochovanou stavbou raně barokního typu a představuje památku prvořadého stupně raného baroka.

Celá čtyřkřídlá dvoupatrová budova je obklíčena zámeckým příkopem, přes nějž vedly k přednímu i zadnímu vstupu do zámku zděné mosty, z nichž zadní zanikl v polovině 19. století po zásypu východního příkopu při podstatných zahradních a terénních úpravách okolí zámku. Při nynějších památkových rekonstrukcích budovy byl východní (zahradní) zásyp příkopu odstraněn a zadní most se odborně rekonstruuje. Most přes příkop k hlavnímu vstupu z náměstí míval zděnou podprseň s ozdobnými vázami. Zahradu a park před průčelím zámku oddělovala od města vysoká zeď s brankou pro pěší a s průjezdní bránou. Vstupními prostorami pod barokními klenbami se otevírá pohled do uzavřeného nádvoří, které je po celém obvodu přízemí opatřeno otevřeným arkádovým podloubím. Centrálním prvkem nádvoří je stejně jako v později zmiňovaném parku vodní složka, tentokrát zastoupena kruhovou nádrží s fontánou.

V prvním patře byly původní otevřené arkády ze tří stran dvora zazděny v 19. století zabudováním obdélníkových oken, čímž ve třech křídlech dvoupatrové budovy vznikly pravidelné uzavřené arkádové chodby kolem vnitřního čtverce dvora. Ze severovýchodní strany přízemní chodby se vchází do prostorného sala terrena (zahradního sálu), vyzdobeného bohatým štukovým dekorem mimořádné umělecké kvality raně barokního původu, který pokrývá celou klenbu. Masivní rám velkého středního obrazu zvýrazňuje malbu, připisovanou italskému malíři H. Cavallimu. Kolem velkého hlavního obrazu je několik oválných medailonů nesených postavičkami putti v celých figurách, navíc bohatě zdobených štukovým dekorem. Velmi hodnotná plastická výzdoba sala terreny je dílem zatím anonymního umělecky velmi zdatného štukatéra, jehož díla zdobí také reprezentační prostory prvního patra zámku. Klenotem reprezentačních prostor (reprezentační sál severního křídla přesahuje obě patra) v prvním patře zámku jsou lunetové klenby vynikající umělecké úrovně s mytologickými náměty inspirovanými Ovidiovými Proměnami. Sál sloužil za doby F. A. Rottala v polovině 18. stol. pro divadelní, operní a hudební produkce, jejichž tradici obnovil ve druhé polovině 19. stol. Rudolf Eugen Vrbna (1846 - 1883). Později sál sloužil až do konce feudální éry zámku jako zimní zahrada, tudíž přímo v sálu byly vysazeny různé rostliny a stromy místní i exotické zeleně. V jižním křídle zámku se nachází zámecká kaple.

V první polovině dvacátého století pobývali právem na zámku hrabata z rodu Vrbnů. V době německé okupace Československa byl zámek s velkostatkem dán 18.8.1941 do nucené správy. Po skončení druhé světové války při další pozemkové reformě přešel zámek r. 1948 do majetku čs. státu. V rámci této pozemkové reformy byl pak přidělen Družstvu kulturního domu v Holešově, který nahradil v roce 1951 Spojený závodní klub ROH, poté Sdružený závodní klub. Kromě tohoto klubu byly v zámku i jiní jeho uživatelé jako okresní archív, městská knihovna a městské muzeum. Ve velkém slavnostním sále bylo v roce 1945 instalováno moderní jeviště, které pak užívalo Divadlo 6. května v Holešově, a v reprezentačním prostoru sala terreny byla po restauraci maleb a výzdoby upravena obřadní síň Městského národního výboru, v níž se kromě slavnostních akcí města konaly také komorní koncerty a přednášky. Po revoluci r. 1989 byl zchátralý zámek navrácen původním majitelům a z nedostatku financí na jeho údržbu zámek dál chátral.

Poté, co zámek koupilo r. 2005 od bývalého majitele město, byla provedena jeho postupná rekonstrukce v l. 2006 - 2013 a v současnosti je zámek v pravidelných návštěvních hodinách přístupný veřejnosti. Zámek je povětšinou bez mobiliáře (zařízení rozkradeno v 50. letech 20. století).

  Otvírací dny Čas
Duben So - Ne 10:00 - 15:00
Květen - Září Út - Ne 10:00 - 15:00
Říjen So - Ne 10:00 - 15:00

V době konání velkých kulturně-společenských akcí může být  prohlídkový okruh pro veřejnost uzavřen nebo omezen vstup do určitých prostor.

Prohlídka zámku s průvodcem



Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz