Jitka Schneiderová

Datum narození: 23.3.1973 / Místo narození: Znojmo, Československo (dnešní Česká republika)

Po absolvování DAMU v roce 1999 vystupovala Jitka Schneiderová nejprve v Městském a Mahenově divadle v Brně, k tomu nastudovala několik muzikálových rolí. Ve Studiu Ypsilon se objevila například jako Rusalka v Dvořákově Rusalce a Esmeralda ve Smetanově Prodané nevěstě. Její možná nejznámější filmovou rolí byla postava Helenky opouštějící rozhlasového moderátora Petra v Samotářích Davida Ondříčka. Zahrála si také v pohádce Jezerní královna, seriálu Arrowsmith, dramatu Paralelní světy či filmu Hany, který je symbolicky natočený v jednom záběru, aby prý lépe popsal a vysmál se společnosti, které čas protéká mezi prsty.

Jitka Schneiderová se narodila ve Znojmě, maminka pracovala ve školství. Jitka si původně přála být učitelkou a vystudovala střední pedagogickou školu. Byla pohybově a hudebně nadaná a rozhodla se pokračovat ve studiu na brněnské JAMU, kde se věnovala tanci a zpěvu. Během studia hostovala v Městském divadle Brno. Hrála také v původních českých muzikálech pro brněnskou a pražskou produkci (Hair, Pěna dní). Po pozvání do Divadla bratří Mrštíků se rozhodla působit nadále v činohře a v roce 1995 nastoupila na DAMU, kde byl jejím profesorem Jan Kačer. Absolventským představením byli Nezvalovi Milenci z kiosku, kde si zahrála hlavní roli Heleny.

V Praze hrála v Divadle ABC, kde vytvořila hlavní roli Frances v muzikálu Tmavomodrá revue. Epizodně se objevila i na jevišti divadla Rokoko, stálé angažmá ale získala až v roce 1997 ve studiu Ypsilon. Vystupovala v řadě úspěšných představení, jako byla např. Prodaná nevěsta, kde si zahrála Esmeraldu, Horké to někdo rád, Oprátka nebo Mozart v Praze. Divadelní hru VŠE PRO FIRMU, kde se Schneiderová objevila jako sekretářka, natočila jako televizní inscenaci Česká televize.

V televizi se Jitka Schneiderová začala objevovat po přestěhování do Prahy. Zahrála si v podprůměrném sitcomu NOVÁCI z produkce TV Nova a v řadě televizních pohádek, jako byly ZKŘÍŽENÉ MEČE a HEJKALKA. Diváci ji mohli spatřit také v seriálu ARROWSMITH. Vyzkoušela si i pozici televizní moderátorky v sportovně soutěžním pořadu EXTRAVÝZVA, který odpovídal jejímu sportovnímu založení. Během ní okusila bungee jumping na zvíkovském mostu nebo row jumping v Praze na žižkovské věži.

Vlna popularity se dostavila na přelomu tisíciletí, kdy byla obsazena do jedné z hlavních rolí úspěšného snímku SAMOTÁŘI. Z její filmové tvorby stojí za zmínku ještě pohádka JEZERNÍ KRÁLOVNA či snímek PARALELNÍ SVĚTY. Pro německou produkci ztvárnila epizodní roli v krimiseriálu TATORT. V poslední době se objevila např. v roli fotografky v seriálu LETIŠTĚ nebo jako učitelka ve snímku Marie Poledňákové JAK SE KROTÍ KROKODÝLI.

Po sedmiletém působení v Ypsilonce našla odvahu vzdát se stálého angažmá a odešla na volnou nohu. Hostovala např. v Divadle Kolowrat, hrála Violu ve Večeru tříkrálovém na Pražském hradě nebo Regan v Králi Learovi na Letních shakespearovských slavnostech. Svého manžela Davida Švehlíka poznala právě na zkouškách této hry. Má jednu dceru. K jejím koníčkům patří zejména sport. Ve škole závodně plavala, ráda lyžuje a hraje squash.

(zdroj - CSFD.cz, autor - Milan "gudaulin" Černý)




Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz