Zámek Sedlice

387 32, Sedlice
Sedlice/Památky - Sedlice


Popis místa
Zámek se nachází nedaleko Písku. Je to původní gotická tvrz přestavěná později na zámek s pozůstatky sgrafitové výzdoby ze 16. stol. Roku 1753 sídlo vyženil nejvyšší maršálek August kníže z Lobkovic. Lobkovicové vlastnili zámek až do 20. stol.

387 32, Sedlice
Telefon: Nevyplněno
E-mail: Nevyplněno
Web: Nevyplněno

Naplánovat trasu

Zámek je nepřístupný a nezachovaný.

Pozdně gotická tvrz se skládala ze dvou rovnoběžných obdélných jednopatrových křídel podél západní a východní strany malého přibližně čtvercového nádvoří. Vstup byl veden od jihu věžovitou čtverhrannou bránou vysunutou do příkopu.

Při první renesanční přestavbě za Řepických ze Sudoměře bylo postaveno severní křídlo, do nádvoří se obracely patrové arkády i četné klenby v interiéru. V druhé renesanční fázi již za Šternberků bylo strženo východní křídlo, na jehož obvodě byla postavena nízká ohradní zeď ozdobená psaníčkovými sgrafity.

Barokní úpravy mají na svědomí zazdění nádvorních arkád a také jižní křídlo, které pohltilo pozdně gotickou vstupní bránu. Renesanční ohradní zeď byla na východě prolomena novou bránou se šternberským erbem. Někdy ve druhé polovině 19. století byl zaplněn dosud volný prostor v severozápadním nároží.

Nepřístupný.



Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz