Zastavení u Hraničního zámku


Je nám to líto...

Omlouváme se, bohužel pro tuto akci
momentálně nenamáme žádné volné termíny.

Zobrazit jiné akce


Cestou Lednicko-veltickým areálem po modré turistické trase, spojující Valtice s Mikulovem, se zastavte u klasicistního Hraničního zámečku, jež se nachází zhruba 4 km severně od Valtic. Hraniční zámeček byl postaven jako letní sídlo pro panstvo, které sem přijíždělo hlavně v létě. Můžete se pokochat klasicistním exteriérem zámku a jeho pohledným okolím, nebo se občerstvit v zámecké restauraci.


Lednické rybníky jsou kolem dokola zdobeny krásnou přírodou i architektonickými památkami. Ty jim na počátku 19. století věnoval rod Lichtenštejnů. Hraniční zámeček byl postaven jako letní sídlo pro panstvo, které sem přijíždělo hlavně v létě. Povinností moc nebylo, tak z balkonu koukali na lesknoucí se hladinu rybníka, která se ve dne třpytila jako zlato, navečer upadala do tmavočervené mlhy a s ránem se probouzela do blankytně modré.

Lichtenštejni chtěli mít vše reprezentativně vybavené – i „rekreační chaty“. Exteriér klasicistního zámečku nebyl zařízen o nic míň vkusně než interiér. V Lednici měli patrně hezčí keře, tak sem jejich výhonky dovezli k vysazení. Na stavbě se podílela spousta mistrů ve všemožných oborech: kameník z Mikulova, zámečníci z Lednice a Valtic, pozlacovač, sklenář; malíř přijel až z Vídně.

Hraniční zámeček byl pojmenován podle hranice mezi Markrabstvím moravským a Dolními Rakousy, která procházela jeho středem. Na fasádě se dodnes skví německý nápis: „Mezi Rakouskem a Moravou“. Území bylo k československé republice připojeno v roce 1919, čímž stavba ztratila na osobitosti, ale nic jí to neubralo na kouzlu.

Jednopatrová budova se třemi pavilony a altány se pyšní iluzivně malovanou architekturou. Je s neobyčejným citem vkomponována mezi vysoké stromy a temně azurové hladiny rybníků. Turisty, znavené pochodem po Lednicko-valtickém areálu, sem láká (kromě mimořádné architektonické a historické hodnoty) možnost skvěle se najíst a napít.

Zámek funguje jako hotel a restaurace, interiéry jsou přístupné hostům.


Fotografie a videa

Hraniční zámek

hranicni-zamecek10.jpg
Hraniční zámeček, který se nachází v Lednicko-Valtického areálu najdete asi 4 km severně od Valtic na modré turistické trase, spojující Valtice s Mikulovem. Funguje v něm luxusní hotel s restaurací. Hraniční zámeček byl postaven jako letní sídlo pro panstvo, které sem přijíždělo hlavně v létě. byl pojmenován podle hranice mezi Markrabstvím moravským a Dolními Rakousy, která procházela jeho středem. Na fasádě se dodnes skví německý nápis: „Mezi Rakouskem a Moravou“. Jedná se o jednopatrovou budova se třemi pavilony. Turisté se tu mohou výborně najíst a napít.
Mapa - Hraniční zámek

Hlohovec, 691 43, Hlohovec

Telefon: +420 519 354 354
E-mail: info@hranicnizamecek.cz
Web: http://www.hranicnizamecek.cz

Více o místě konání


Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz