Lovecký zámeček (Lednicko-valtický areál)

Slovácká, 691 44, Lednice, Tel.: +420 733 531 874, tic@lednice.cz
Lednice/Památky - Lednice


Popis místa
Klasicistní lovecký zámeček se nachází při cestě z Lednice k Janohradu a do Kančí obory (na žluté turistické trase, spojující Lednici a Podivín) asi 2 km východně od Lednice, asi 500 m od Janova hradu. Stavba sloužila jako hájovna a z terasy umožňovala panstvu sledovat parforsní hony konané na louce před hájovnou. Zámeček je v soukromém vlastnictví a jeho interiéry nejsou veřejnosti přístupné, exteriéry však ano.

Loveckých zámečků je v Lednicko-valtickém areálu několik, jen jeden je však pojmenován tak přímo. Lovecký zámeček sloužil jako myslivna. Klasicistní budova má v prvním patře lodžii, zdobenou toskánskými sloupy. Odsud se mohly zvědavé dámy dívat na své drahé polovičky, honící se za chlupatým „obědem“. Když se slunce sklonilo k obzoru, neměli to páni na hostinu daleko. Janův hrad – romantická zřícenina, kde se po lečích jedlo, pilo a tancovalo – je necelý kilometr odsud.

Lovecký zámeček byl postaven v letech 1805 až 1806 podle projektů Josefa Hardmutha. Hájovna nebyla jediná stavba, kterou načrtl, aby zkrášlovala rozsáhlé Lichtenštejnské panství. V té době už Hardmuthův životopis zdobil návrh unikátního Minaretu. Mimochodem, architekt tužku nejen používal, ale navíc ji předtím sám vymyslel.

Co se týče lovů, nemáme šlechtě co vyčítat. Pánové potřebovali odreagovaní a lid mohl být jen vděčný, že raději stříleli vysokou zvěř, než aby nahnali muže do války. Paradoxně jim prý vděčíme za to, že se v Evropě zachovalo poměrně dost lesů a zvěře. Nebýt aristokratických choutek, stromy by ustoupily před rozrůstajícím se obyvatelstvem. Přirozený lidský pud jej hnal k tomu, aby okolní zdroje co nejlépe (sám pro sebe) zužitkoval. To páni zakázali kácet, aby jim nevyhynuli statní jeleni a bystří zajíci, tolik vhodní pro „relaxační odstřel“.

Za staletí se vyvinulo mnoho způsobů lovu. Šoulačka (kdy se osamělý lovec plíží lesem a loví jeleny, daňky a srny), čekaná (kdy nehnutě číhá na posedu), slídění (kdy má s sebou loveckého psa) nebo vábení (kdy láká zvěř pomocí vábniček, vydávajících charakteristické zvuky). Lichtenštejni měli rádi společenské hony, kruhové leče a naháňky. Na bujných ořích se sjely desítky pánů, doprovázené věrnými psy. Co se ulovilo, upeklo se na osmi velkých ohništích na nádvoří Janohradu a snědlo snad týž večer.

Lovecký zámeček, stojící v katzelsdorfském lesíku nad Středním rybníkem (nedaleko Janova hradu) s bytem pro myslivce byl postaven v letech 1817 – 1818. Autorem jeho koncepce byl architekt Hardtmuth.

Práce na stavbě se účastnili mistři Gratzl, Kern, Eck, Hausner, stolař Martin Edel z Valtic, Speitel a zámečník Lang. Kámen pro stavbu byl dovážen z Rašovic a z úvalského lomu, železo dodával Adamov a bylo použito i lisovaných cihel.

Sloužil jako zázemí při parfórzních honech v parku a jeho okolí. Z terasy měli možnost sledovat tuto podívanou ti, kteří se honů zúčastňovali pouze jako diváci.

Budova vynikající jednoduchostí náležela po r. 1945 Krajskému středisku státní památkové péče v Brně a sloužila jako ornitologická pozorovatelna.

Po r. 1990 byla prodána soukromému vlastníkovi.

Lovecký zámeček je v soukromém vlastnictví, avšak exteriéry jsou volně přístupné.



Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz