Vstup do Minaretu


Je nám to líto...

Omlouváme se, bohužel pro tuto akci
momentálně nenamáme žádné volné termíny.

Zobrazit jiné akce


Navštivte lednický minaret - je výjimečnou stavbou tohoto charakteru v Evropě a se svými téměř 60 metry patří na kontinentu mezi nejvyšší. Má tři ochozy, na jeho horní ochoz vede 302 schodů. Svrchu je vidět park, Pálava, Bílé Karpaty a dokonce vrcholek věže svatoštěpánského dómu ve Vídni. Podlahy i zdi prostor zdobí maurské kresby a nápisy.


Minaret v zemi křesťanů! Není divu, že vzbudil zvědavost a podnítil lidskou fantazii. Mezi místními se povídá pověst, dle níž tu chtěl velký mecenáš umění Alois Josef I. původně postavil kostel. Ale nějak se s poddanými neshodl na místě stavby, pohádali se – a výsledkem je škodolibá knížecí pomsta: islámský symbol. Někdo tvrdí, že tu měla stát celá mešita, čehož jsme se prý nedočkali jenom díky pohyblivým pískům.

Pravděpodobně na legendě není mnoho pravdy; však byly v okolí i turecké lázně, švýcarský most a čínské paláce. S nápadem udělat rozhlednu „po islámsku“ snad přišel samotný architekt Josef Hardmuth, autor moderní tužky, kterému minaret tvarem připomínal životní vynález.

Náklady na stavbu se vyhouply k milionu zlatých. Velkou sumu si jistě odnesl Hardmuth, ke zpevnění podloží bylo třeba mnoho dřevěných pilot a trámů, na díle pracovalo mnoho lidí (prý i arabští umělci) a vzhledem k tvaru minaretu bylo třeba vybudovat speciální spirálovité lešení. Dělníci se této nezvyklé konstrukce báli a odmítali na ni vstupovat. Jejich obavy rozprášil prý jakýsi císařský kaprál jízdního pluku, který vyjel na koni až k vrcholu, aniž by se jediná část lešení pohnula.

  Otvírací dny Čas
Duben Út - Ne 9:00 - 16:00
Květen Út - Ne 9:00 - 17:00
Červen Út - Ne 9:00 - 17:00
Červenec denně 9:00 - 17:00
Srpen denně 9:00 - 17:00
Září Út - Ne 9:00 - 17:00
Říjen út - Ne 9:00 - 16:00

Fotografie a videa

Státní zámek Lednice

statni-zamek-lednice-5.jpg
Lednický zámek je výjimečnou památkou s nadnárodním přesahem. Od 90. let 20. století je zámek součástí kulturního dědictví fondu UNESCO a patří k národním kulturním památkám. Dnešní podoba lednického zámku vychází z přestaveb mezi léty 1846−1858. Zámek tehdy sloužil jako místo setkávání evropské šlechty. Prohlídka zámku nabízí reprezentační sály, knížecí apartmány i výstavu strašidel. Za návštěvu stojí jistě i nádherná francouzská zahrada.
Mapa - Státní zámek Lednice

Zámek, 691 44, Lednice

Telefon: +420 519 340 128
E-mail: lednice@npu.cz
Web: http://www.zamek-lednice.com

Více o místě konání


Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz