Zaniklý hrad Modřice

Náměstí Míru, 664 42, Modřice
Modřice/Památky - Modřice


Popis místa
Hrad či tvrz, který je uváděn jako zaniklý už na konci 16. století, byl situován v obci Modřice, která se nachází nedaleko Brna, u kostela sv. Gotharda. Archeologické průzkumy dokázaly jeho existenci, do dnešních dnů se však z této stavby nedochovalo nic.

Náměstí Míru, 664 42, Modřice
Telefon: Nevyplněno
E-mail: Nevyplněno
Web: Nevyplněno

Naplánovat trasu

Archeologický průzkum dokazuje, že první stavba zde stála již v polovině 13. století. Zmínky o biskupské tvrzi pak pocházejí z konce 14. století. Už na konci 16. století je však tvrz či hrad uváděn jako zaniklý a tak se do dnešních dnů nedochovalo z této památky nic. Ví se jen, že jeho přibližná poloha byla v obci Modřice u kostela sv. Gotharda při nynějším Náměstí míru.

Jednalo se o biskupský hrad nebo tvrz z poloviny 13. století. Jako tvrz je připomínán v roce 1388, kdy ji biskup Mikuláš z Rýzmburka zastavil spolu s dalším majetkem markraběti Joštovi. Zastavována byla rovněž po husitských válkách. V letech 1415 až 1437 ji měl v državě Přibík Zajíc z Valečka. V 16. století se stala tvrz majetkem městečka Modřice a pravděpodobně již na konci tohoto století zanikla. Při archeologických průzkumech na konci 20. století byly objeveny stopy po pravděpodobných příkopech a 11 m dlouhé zbytky zdiva. Z tvrze se nedochovaly žádné památky. 

Jedná se o nedochovanou památku, dnes patrnou už jen z pravděpodobných příkopů poblíž kostela sv. Gotharda.



Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz