Výstaviště Holešovice (Incheba Expo Praha)

Výstaviště, 170 00, Praha 7, Tel.: +420 220 103 111, info@incheba.cz
Praha 7/Společnost - Praha 7




Výstaviště Holešovice (Incheba Expo Praha)

vystaviste-holesovice.jpg
Výstavní areál s názvem Incheba Expo Praha se nachází na Praze 7, nedaleko stanice metra Nádraží Holešovice. Areál je známý i jako Výstaviště Praha – Holešovice. Dominantou tohoto místa je Průmyslový palác od architekta Bedřicha Münzbergera. Kromě výstav se zde konají i koncerty světoznámých kapel, zmiňme třeba kapely Nightwish nebo Scooter. Na západní straně výstaviště najdete rozlehlý park Stromovka a Planetárium Praha.
Mapa - Výstaviště Holešovice (Incheba Expo Praha)

Výstaviště, 170 00, Praha 7

Telefon: +420 220 103 111
E-mail: info@incheba.cz
Web: http://www.incheba.cz/areal-vystaviste.html


Dominantou areálu Incheba Expo Praha o rozloze 36 hektarů je Průmyslový palác, který pochází z roku 1891 a byl postaven podle návrhu architekta Bedřicha Münzbergera. Ačkoliv se areál podle katastru nachází na území Bubenče, většinou je uváděn jako holešovický.

Významnými stavbami v areálu jsou Křižíkovy pavilony, Incheba aréna, plavecký bazén, Křižíkova fontána, Lapidárium Národního muzea, Maroldovo panorama Bitvy u Lipan či akvárium Mořský svět. Celkově se v areálu koná ročně více než 50 výstavních akcí, pořádají se zde koncerty a další kulturní akce.

V minulých letech v Incheba Aréně vystoupily kapely The Smashing Pumpkins, Within Temptation, Simple Plan, 30 Seconds to Mars, Scooter, Chinaski, Nightwork a další. Na venkovní ploše areálu se uskutečnily festivaly Back to School, Prague City Festival, Český pivní festival, Love planet a koncerty kapel Green Day a Radiohead.

V roce 1891 proběhla Jubilejní zemská výstava, při které bylo z části parku Stromovka vyčleněno místo na výstaviště. V polovině března 1891 byl otevřen novobarokní Průmyslový palác, který se ihned stal centrem výstaviště.

Za komunismu se výstaviště jmenovalo Park kultury a oddechu Julia Fučíka a Průmyslový palác byl známý jako Sjezdový palác podle stranických sjezdů, které se tu pořádaly.

Za svou existenci muselo výstaviště čelit hned několika požárům. V roce 1991 kvůli neopatrnému používání elektrického spotřebiče shořel Bruselský palác. V roce 2005 shořelo Divadlo Globe postavené jen šest let předtím. Požáru se nevyhnul ani Průmyslový palác, který byl zasažen v říjnu 2008. Oheň zcela zničil jeho pravé křídlo.

 Matějská pouť – od roku 1963 do současnosti




Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz