Výstaviště Praha Holešovice

Areál Výstaviště, 17000, Praha 7, Tel.: +420 702 128 232, vystaviste@rprg.cz
Praha 7/Společnost - Praha 7




Výstaviště Praha Holešovice

vystaviste-praha.jpg
Výstaviště v pražský Holešovicích je díky své poloze v blízkosti centra a velmi dobré dostupnosti vyhledávaným místem k pořádání řady kulturních a společensko-zábavních akcí a to v průběhu celého roku. Areál se rozkládá na ploše 36 hektarů a jeho dominantou je secesní Průmyslový palác.V těsné blízkosti výstaviště se na západní straně rozléhá park Stromovka, kde se nachází i Planetárium Praha. Severní část areálu zaujímá lunapark, místo, kde se každoročně odehráva nejen dětmi oblíbená Matějská pouť.
Mapa - Výstaviště Praha Holešovice

Areál Výstaviště, 17000, Praha 7

Telefon: +420 702 128 232
E-mail: vystaviste@rprg.cz
Web: Nevyplněno


 V současné době zde můžete navštívit Lapidárium Národního muzea,

Maroldovo Panorama bitvy u Lipan,

Křižíkovu světelnou fontánu

 

či akvárium Mořský svět

a mnoho dalších festivalů a akcí dle aktuálního programu výstaviště.

U příležitosti Jubilejní zemské výstavy, pořádané v roce 1891, se na okraji bubenečského parku Stromovka vystavělo již tehdy rozlohlé výstaviště. Dne 15. března 1891 byl slavnostně otevřen i Průmyslový palác, dominanta celého areálu, z dílny architektů Bedřicha Münzbergera a Františka Prášila.

Za komunistické éry bylo holešovické výstaviště přejmenováno na „Park kultury a oddechu Julia Fučíka“. Průmyslový palác byl naopak přejmenován na Palác sjezdový. Jak už název napovídá, z paláce se stalo místo, kde se konaly stranické sjezdy KSČ.


Velkou atrakcí se stala Křižíkova fontána, obnovená u příležitosti Všeobecné československé výstavy roku 1991, která se uskutečnila v areálu výstaviště. I díky ní začalo být místo opět hojně navštěvováno širokou veřejností a turisty.

Areál má za sebou bohužel i neblahou historii rozsáhlých požárů, kdy vyhořel Bruselský pavilon (r. 1991), unikátní dřevěné divadlo Globe (r. 2005) a 16. října 2008 zachvátil pravé křídlo hlavního Průmyslového paláce velký požár, který jeho pravé křídlo úplně zničil.

Jubilejní výstava v Praze roku 1891 byla hospodářská, kulturní a společenská výstava. Čeští podnikatelé ji uspořádali na oslavu jubilea první průmyslové výstavy, konané v Praze přesně před 100 lety, roku 1791. Původně byla plánována jako všeobecná zemská výstava, avšak pro bojkot německých podnikatelů v Čechách se stala přehlídkou rozvoje a vyspělosti českého průmyslu a české podnikavosti.

Československá všeobecná výstava byla pořádána od května do října r. 1991 v Praze na výstavišti ke 100. výročí Všeobecné jubilejní zemské výstavy z r. 1891.
Jak již název napovídá, byla to přehlídka oborově neohraničená, propagující úspěchy ČSSR ve všech oblastech. K výstavě byly na výstavišti postaveny Křižíkovy pavilony za Průmyslovým palácem a divadlo Pyramida, využívané hlavně pro muzikálová představení. V rámci výstavy byla také obnovena Křižíkova fontána.




Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz