Bývalé výstaviště Plzeň (zaniklé)

Radčická, 301 00, Plzeň
Plzeň/Společnost - Plzeň




Málokdo ale tuší, že město nechalo výstaviště postavit již v roce 1938 pro konání Jubilejní výstavy, která měla prezentovat hospodářskou sílu západních Čech. Během druhé světové války místo chátralo a sloužilo jako vojenské sklady a cvičiště.
Svého rozkvětu pak dosáhlo v šedesátých letech, kdy se zde za obrovského zájmu veřejnosti konaly právě gastronomické veletrhy EX Plzeň.

Po sametové revoluci místo postupně přestávalo sloužit svému účelu, povodeň v roce 2002 celý areál značně poškodila.

• Roku 1904 byla pořádána na Střelnici mezi Pallovou ulicí, Štruncovými Sady a řekou Mží První mezinárodní výstava pro umění kuchařské a hostinství. První mezinárodní výstava pro umění kuchařské a hostinství v Plzni na Střelnici byla slavnostně zahájena 2.července 1904 za účasti plzeňských hodnostářů a čestného předsedy výstavy plzeňského purkmistra dr. V. Petáka. Na výstavu se chodilo secesní branou, která měla dvě baňaté věže, v nichž byly turnikety. Po stranách brány se nacházely pokladny a východy. Na výstavě byly různé pavilony, mezi nimi zejména vynikal "Egyptský pavilon" a "pivnice U právovárečných vrat". Po skončení výstavy byly téměř všechny stavby zase rozebrány.

• V roce 1909 se konala ve spolkovém domě Peklo Dělnická živnostensko-hospodářská výstava. Při zahájení výstavy otevřeli sociální demokraté na výstavišti první stálé „elektrické divadlo“ v Plzni, které se 3.října, po skončení výstavy, přestěhovalo do budovy Pekla. Toto kino pak zde promítalo přes 20 let a lze jej považovat za nejstarší biograf v Plzni.

• V březnu roku 1938 se začal budovat areál výstaviště pro budoucí plzeňskou VI. jubilejní dělnickou, živnostenskou a hospodářskou výstavu. V horní části areálu byly vybudovány dva pavilony a dále vstupní brána z Palackého náměstí. Přes řeku Mži, protékající areálem byl postaven most, spojující horní a dolní část výstaviště. V květnu byl areál dále rozšířen z původních 60 000 m čtverečních na 100 000. Ke konci měsíce stál areál těsně před dokončením a pokračovaly sadové a zahradní úpravy. V nejdéle stojících budovách se začalo s instalací expozic a zaslouženou pozornost vzbudil pavilon Baťových závodů, který byl zhotoven za pouhých 48 hodin.

• Konečně dne 25. června byla slavnostně v 10 hodin za zvuků státní hymny a vztyčením vlajky výstava zahájena. Starosta města Plzně Luděk Pik byl zvolen předsedou jubilejní výstavy.

• Během 92 dnů shlédlo výstavu v 28 pavilonech a stáncích 421 380 osob. V pavilonu Prazdroje se 24.července konal ustavující sjezd Českého zemského svazu obcí, měst a okresů.

• V roce 1962 byla 19.června na plzeňském výstavišti zahájena výstava 120 let piva v Plzni. K tomuto výročí byla vydána pamětní plaketa.

• Od 25.června do 17.července 1966 proběhl na výstavišti první ročník celostátní výstavy gastronomie EX PLZEŇ 66. Za první dva dny navštívilo tuto výstavu více než 18 000 lidí a během jejího trvání prošlo expozicemi téměř 200 000 návštěvníků. Na výstavu zavítal také sovětský kosmonaut Jurij Alexejevič Gagarin, který navštívil v Plzni též pivovar Prazdroj a oborový podnik Škoda. První ročník výstavy odstartoval plzeňskou tradici gastronomických výstav.


Fotografie a videa


Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz