Zoo Praha

U Trojského zámku, 171 00, Praha 7, Tel.: +420 296 112 230, pr@zoopraha.cz
Praha 7/Příroda - Praha 7




Zoo Praha

zoo-praha-1.jpg
Pražská zoo má rozlohu 60 hektarů a nachází se v dolní části pražské čtvrti Troja. V současnosti má zahrada 10 kilometrů prohlídkových cest a žije v ní přes 4 800 zvířat z celkem 696 živočišných druhů. Za návštěvu stojí i dětská zoo, jejíž dominantou je venkovský statek s dvorkem plným domácích zvířat. Do některých ohrad mohou děti i vstoupit a zvířata si pohladit. V roce 2008 ohodnotil časopis Forbes pražskou zoo jako 7. nejlepší na světě.
Mapa - Zoo Praha

U Trojského zámku, 171 00, Praha 7

Telefon: +420 296 112 230
E-mail: pr@zoopraha.cz
Web: http://www.zoopraha.cz


Pražská zoologická zahrada byla poprvé otevřena 28. září 1931. V současnosti má 10 km prohlídkových cest, které vedou k 45 stavbám a expozicím s více než 4 800 zvířaty z celkem 696 druhů. Jen v roce 2012 se tu povedlo odchovat 1 307 mláďat. Zahrada stále prochází pozvolnými úpravami, rekonstrukcemi a modernizacemi, které byly částečně vyvolány povodněmi z let 2002 a 2013.

Jednou z největších akcí byla stavba pavilonu Indonéská džungle, který byl otevřen roku 2004 na místě 50 let starého pavilonu opic. Tvoří ho dvoupatrový eliptický skleník s vysazenou a vypěstovanou džunglí s úzkými cestičkami pro návštěvníky. V horním patře jsou vyhlídkové terasy, které nabízejí pohled na gibbony či orangutany, v dolním patře najdete velká akvária, výběhy pro varany komodské a rozsáhlé vodní plochy s vodopády a ostrovy, na nichž žijí například makakové, vydry nebo binturongové – velké stromové cibetky s chápavými ocasy.

Z dalších atrakcí lze uvést například komplex opičích ostrovů v dolní části zahrady, průchozí voliéry ptáků atd. Pro děti je tu tzv. dětská zoo, kde děti vstupují mezi zvířata a krmí je vitamínovými pochoutkami dostupnými z automatů na krmivo poblíž. Zahrada se stará i o handicapované živočichy, a to ve zvláštním oddíle v horní části zoo, kam se dá vyjet i lanovkou. Zároveň jsou v této části nové výběhy pro žirafy, soby, levharty, slony, tygry a mnoho dalších zvířat.

Pražskou zoologickou zahradu najdete na adrese U Trojského zámku 3. Nejpohodlnější cesta z města sem vede autobusem č. 112 ze stanice metra C Nádraží Holešovice nebo ze stejného místa přímou linkou, tzv. zoobusem, který je zdarma.

Historie Zoo Praha sahá až do roku 1881, kdy hrabě Sweerts-Spork u příležitosti sňatku prince Rudolfa a princezny Štěpánky vyzval v novinách k vybudování zoologické zahrady v Praze. Původní plány počítaly se stavbou zoologické zahrady v Královské oboře, později v zahradě Kinských na Smíchově a na Štvanici. V roce 1922 věnoval na výstavbu zahrady své pozemky v Troji velkostatkář Alois Svoboda. O pět let později bylo oploceno 8 hektarů budoucí zoo.

Koncem září 1931 bylo zpřístupněno staveniště a zahrada přivítala první návštěvníky. Ve stejném roce přišlo do zoo také první zvíře – vlčičce Lotta, hned po ní následovali první koně Převalského Minka a Ali. V roce 1931 byla vybudována i Jandova voliéra dravců. O rok později se zoo stala domovem prvních tygrů – Mitau a Bengali, a už následující rok se tu narodila první tygřata.

V roce 1935 byl postaven pavilon šelem pod skálou, o tři roky později začali zaměstnanci zoo pořádat cirkusová představení. V roce 1941 byla zoo zasažena březnovou povodní. V polovině 20. století byl dostavěn pavilon opic, následoval pavilon malých živočichů v roce 1956 a v roce 1971 pavilon velkých savců. V následujících letech byl postaven pavilon velkých kočkovitých šelem, pavilon velkých želv a v roce 2001 pak tzv. Africký dům a pavilon goril.

V roce 2002 byla zoo zasažena ničivou povodní, která poničila mimo jiné i pavilon želv, šelem a goril. Několik let pak trvalo, než se opět všechny pavilony otevřely v celé své kráse.

Rok 2005 se nesl ve znamení otevření nových expozic – přibyla dětská zoo, expozice Příroda kolem nás, voliéry orangutanů a gibbonů, expozice tygrů a levhartů, expozice dikobrazů, lemurů a ostrova kotulů a expozice Vodní svět a Opičí ostrovy.

V roce 2009 odešel z pozice ředitele PhDr. Petr Fejk, který v této funkci setrval 12 let. Téhož roku byla otevřena Papouščí stezka, kavárna Černohouska a nová expozice pro lachtany jihoafrické s velkým bazénem a tribunou pro hosty. Ve stejném roce se ředitelem zoologické zahrady stal Mgr. Miroslav Bobek. Otevřena byla expozice vodních ptáků, zrekonstruovaná byla voliéra dravců a expozice pro teplomilné druhy sov a byl také položen základní kámen soustavy expozic pro slony indické, hrochy obojživelné a antilopy.

V roce 2011 se z pražské zoo přesunuli čtyři koně Převalského zpět do přírody, do Mongolska. V dalších letech představila zoo svůj nový vizuální styl a logo, přesunula slony a hrochy do nového domova v horní části zoo, otevřela zrekonstruovaný pavilon kočkovitých šelem a proběhl také druhý návrat divokých koní do přírody.

  Otvírací dny Čas
Duben, Květen, Září, Říjen Po - Ne 9:00 - 18:00
Červen, Červenec, Srpen Po - Ne 9:00 - 19:00
Březen Po - Ne 9:00 - 17:00
Listopad, Prosinec, Leden, Únor Po - Ne 9:00 - 16:00


Podobná místa
Štefánikova, 544 01, Dvůr Králové nad Labem
U Trojského zámku, 171 00, Praha 7
U Zoologické zahrady, 635 00, Brno-Bystrc

Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz