Zoo Brno

U Zoologické zahrady, 635 00, Brno-Bystrc, Tel.: +420 546 432 311, zoo@zoobrno.cz
Brno-Bystrc/Příroda - Brno-Bystrc




Zoologická zahrada je otevřena celoročně. Na návštěvníky tu čekají expozice Beringia, Karibik, Wallaceia a Kalahari, které se zaměřují na živočichy žijící v daných oblastech.

Beringia představuje živočichy ze severské oblasti Beringovy úžiny. Patří sem zvířata jak z Ameriky, tak z Asie. Expozice Karibik se zaměřuje na tropické oblasti Ameriky, Karibiku a dalších částí světa. Kvůli zachování optimální teploty je většina zvířat umístěna v pavilonech. V expozici Wallaceia uvidíte velké množství orientálních živočichů, zároveň však i australskou faunu – jedná se o oblast dvou souostroví, z nichž jedno je blíž k Asii, druhé k Austrálii. Expozice Kalahari pak představuje zvířata ze stejnojmenné rozsáhlé pouště v jihozápadní Africe.

V zoo narazíte na velké množství atrakcí – výběh koní Převalského se chlubí mongolskou jurtou, výběh bizonů zas indiánskou vesničkou s několika teepee. Expozice kamčatských medvědů, rosomáků a sibiřských ptáků Beringie je doplněna o ruskou vesničku. Nejmodernější výběh s vodopádem patří arktickým vlkům.

První vážný pokus o založení zoo učinili brněnští občané 19. června 1937 otevřením zoologického koutku v Tyršově sadu na Kounicově ulici, ten byl ale na příkaz protektorátních úřadů zlikvidován
v lednu 1941.

Definitivně byla v Brně otevřena zoo v nově vyhlášené státní přírodní rezervaci Mniší hora 30. 8. 1953. Dnes má areál 65 hektarů a žije tu téměř 210 druhů zvířat, celkově jich je 800. Zahrada se specializuje převážně na chovy z Evropy, severní Asie a Severní Ameriky.

Dosud největší investicí v dějinách zoo bylo v roce 2010 otevření expozice Beringie.

  Otvírací dny Čas
Listopad - Únor Po - Ne 9:00 - 16:00
Březen, Říjen Po - Ne 9:00 - 17:00
Duben - Září Po - Ne 9:00 - 18:00

 



Podobná místa
Štefánikova, 544 01, Dvůr Králové nad Labem
U Trojského zámku, 171 00, Praha 7
U Zoologické zahrady, 635 00, Brno-Bystrc

Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz