Zoo Jihlava

Březinovy sady, 586 01, Jihlava, Tel.: +420 567 573 730, jizoo@zoojihlava.cz
Jihlava/Příroda - Jihlava




Zoologická zahrada Jihlava, která se statutem zoo funguje od roku 1982, se specializuje především na chov kočkovitých šelem, plazů a opic.

Prohlídková trasa devítihektarovým areálem vede přes expozice členěné podle pěti kontinentů, například přes africkou vesnici Matongo, asijský parčík Hokkaido, jihoamerickou Haciendu Escondido, dále pavilon šelem a Exotárium, což je pavilon společný plazům a opicím.

Dětem je určena kontaktní zoo a dětský koutek s originálními prolézačkami, houpačkami a skluzavkami. Pro zvýšení atraktivity pořádá zahrada řadu doplňkových akcí. Například letové ukázky dravců, komentované krmení zvířat nebo různé zábavné akce, například Letní noc v ZOO – Vzhůru na palubu!

Již v 19. století se začaly objevovat snahy o vytvoření výletního místa pro obyvatele Jihlavy. V roce 1824 byla v malebném údolí řeky Jihlávky osázena prudká stráň, a vznikla tak nejstarší rekreační část, tzv. Malý Heulos, později k ní přibyl ještě Velký Heulos. V roce 1945 bylo místo přejmenováno na Březinovy sady a o 12 let později tady z iniciativy místních nadšenců začal vznikat první zookoutek.

Zookoutek překonal za dobu své existence několik překážek, kdy mu dokonce hrozilo úplné zrušení, nakonec mu v roce 1982 udělilo ministerstvo kultury statut zoologické zahrady. Nastala tak nová fáze života v zoo, zahrada prošla modernizací, bylo vylepšeno technické zázemí a zoo se tak začala postupně stávat zoologickou zahradou bez mříží.

  Otvírací dny Čas
Květen - Září Po - Ne 8:00 - 18:00
Duben, Říjen Po - Ne 9:00 - 17:00
Listopad - Březen Po - Ne 9:00 - 16:00

 



Podobná místa
Štefánikova, 544 01, Dvůr Králové nad Labem
U Trojského zámku, 171 00, Praha 7
U Zoologické zahrady, 635 00, Brno-Bystrc

Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz