Zoo Plzeň

Pod Vinicemi, 301 16, Plzeň, Tel.: +420 378 038 325, zoo@plzen.eu
Plzeň/Příroda - Plzeň




Historie plzeňské zoo se píše od roku 1926, kdy byla založena ve čtvrti Lochotín. V roce 1981 byla zoologická zahrada sloučena s botanickou. V roce 1996 nemoderní výběhy dosloužily a zvířata a rostliny v zahradě o ploše 21 hektarů jsou od té doby shromažďovány dle kontinentů nebo větších klimatických celků. Ze zoo se tak postupně stává komplexnější zoogeografický park.

Příkladem může být expozice Palearktická oblast. Reprezentuje území o rozloze 39 % všech pozemských pevnin, tedy zhruba pás od severu Afriky po Kamčatku. V původním členění by třeba sibiřští dravci byli v pavilonu šelem a býložravci u býložravců, podle nového rozdělení jsou výběhy pižmoňů, zubrů, vlků, medvědů, tygrů ussurijských či levhartů čínských v jednom celku a jsou obklopeny příslušnými rostlinnými expozicemi tak, aby bylo dosaženo co nejlepší reprezentace této části světa. Ze severu Afriky zde lze nalézt lva berberského, který pochází z marockého pohoří Atlas a má lehce namodralou barvu.

Podobným vývojem prošli i plzeňští primáti. Původně zde žilo pět druhů primátů v jediném pavilónu, nyní je asi 20 druhů rozmístěno na sedmi místech, pokud možno v přírodních výbězích s trávou, keři a stromy.

Další obdobně zpracované oblasti jsou nearktická, neotropická, australská, etiopská a orientální (indomalajská). Tropický pavilon je samostatný a soustřeďuje zvířata a rostliny všech kontinentů, kde se tropy nacházejí.

  Otvírací dny Čas
Duben - Říjen Po - Ne 8:00 - 19:00
Listopad - Březen Po - Ne 9:00 - 17:00

Fotografie a videa

Podobná místa
Štefánikova, 544 01, Dvůr Králové nad Labem
U Trojského zámku, 171 00, Praha 7
U Zoologické zahrady, 635 00, Brno-Bystrc

Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz