Podkrušnohorský zoopark Chomutov

Přemyslova, 430 01, Chomutov, Tel.: +420 474 624 412, zoopark@zoopark.cz
Chomutov/Příroda - Chomutov




Zvířata v zooparku pocházejí z oblasti tzv. Palearktu, která zahrnuje území Eurasie a severní Afriky. Z toho 14 druhů je mimořádně ohrožených a jsou zařazeny do Evropských záchranných programů.

V zooparku se mohou návštěvníci pohybovat buď po vlastních nohou, nebo mohou využít místní elektrické lokálky Amálky. Expozice Eurosafari je přístupná pomocí speciálního vozidla, které umožňuje pohyb v jinak nedostupných částech lesoparku. Návštěvníkům se tak nabídne pohled na stáda zubrů, koně Převalského, jeleny nebo muflony. Během deštivých dnů však vozidlo není v provozu, neboť tento vyhlídkový okruh nevede po zpevněných cestách, a výpravě tak hrozí uvíznutí v bahně.

Mezi oblíbená zvířata patří např. levhart sněžný, velbloud dvouhrbý, zubr evropský a dále medvědi či rosomáci. K vidění jsou i orli mořští, supi bělohlaví nebo vzácní ibisové skalní.
V parku pracuje Středisko ekologické výchovy, které pořádá výukové programy pro školy i veřejnost a v provozu je i stanice pro handicapované živočichy.

Dále je tu skanzen Stará ves – Centrum krušnohorského lidového umění, kde je k vidění hrázděný statek, dříve typický pro tento kraj. Součástí skanzenu je také staroslovanská a starogermánská chýše, funkční větrný mlýn holandského typu a výstava starých zemědělských strojů a techniky.

K areálu hrázděného statku patří i stáje pro 11 koní voltižního jezdeckého oddílu. Voltiž se dá nejlépe popsat jako gymnastika nebo tanec na koni.

Otevřeno je zde celoročně. Návštěvníci se po parku mohou pohybovat až do setmění, odchází pak jednosměrnými turnikety.

Zoopark byl založen roku 1975 na místě bývalého zooparku z roku 1932.

  Otvírací dny Čas
Březen - Květen Po - Ne 9:00 - 17:00
Červen - Srpen Po - Ne 9:00 - 18:00
Září - Říjen Po - Ne 9:00 - 17:00
Listopad - Únor Po - Ne 9:00 - 16:00

* O svátcích je otevírací doba stejná jako v SO - NE.
** Otevírací doba platí pro pokladny, návštěvníci mohou v Zooparku zůstat do setmění, poté lze zoopark opustit jednosměrnými turnikety.



Podobná místa
Štefánikova, 544 01, Dvůr Králové nad Labem
U Trojského zámku, 171 00, Praha 7
U Zoologické zahrady, 635 00, Brno-Bystrc

Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz