Obora Žleby

Obora Žleby, 285 61, Žleby, Tel.: +420 724 524 257, obora.zleby@seznam.cz
Žleby/Příroda - Žleby




Obora Žleby spolupracuje už od roku 1996 s různými televizemi při přípravě především dokumentárních filmů. Nejčastěji pracuje s rakouskou televizí ORF, například při dokumentech Grüne Inseln im steineren Meer, Nationalpark Hohe Tauren a Im Reich des Steinadlers. Místní sup Nelson natáčel v roce 2007 scénu do filmu Libuše a o rok později si zahrál i v americkém filmu.

Pro zájemce pořádá obora fotografické workshopy, při kterých dostávají fotografové možnost fotit krotká zvířata v přirozeném prostředí a z bezprostřední vzdálenosti. Řada snímků z těchto workshopů byla publikována v tisku, knihách nebo kalendářích.

Hlavním lákadlem obory jsou vzácní bílí jeleni, kteří byli na naše území dovezeni už ve druhé polovině 18. století a stali se majetkem významných šlechtických rodů – hrabat Kinských, Valdštejnů, Schwarzenberků a Černínů. Jelenům zdejší podmínky moc nevyhovovaly, přežilo pouze 10 kusů u Kinských. Ti byli převezeni do obory v Žehušicích, kde se jim začalo dařit a jejich stádo se rozrůstalo.

Kolem roku 1972 začala rekonstrukce původní zámecké obory ve Žlebech. V roce 1973 sem byli převezeni divoce zbarvení jeleni a o šest let později i bílý jelen Bořivoj, který patřil k největším a nejsilnějším žehušickým jelenům. Jelenům se dodnes v oboře Žleby daří výborně.

  Otvírací dny Čas
Květen - Září Po - Ne 10:00 - 18:00

* Krmení jelenů a ukázky dravců každý den ve 12:00 a 15:30. V květnu, červnu a září je program jen soboty a neděle. V červenci a srpnu je program denně mimo pondělí.




Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz