Zimní stadion Ivana Hlinky

Stanislava Kostky Neumanna, 436 01, Litvínov, Tel.: +420 476 767 221, hc.litvinov@seznam.cz
Litvínov/Sport - Litvínov




První myšlenka postavit v Litvínově zimní stadion vznikla už krátce po druhé světové válce v tehdejším oddíle Kordy (dříve Čechie) Litvínov. K realizaci ještě nedošlo. Úspěšný byl druhý pokus, vzešlý z výboru oddílu Jiskry Stalinovy závody Litvínov v roce 1955. Tehdy se do čela oddílu postavil Josef Šatný (1920 - 1976), dlouholetý čelný funkcionář. Oddíl vedl s roční přestávkou rekordních 16 let.

Lední hokej se od roku 1945 hrál v Litvínově na bývalém hřišti házené v ulici S. K. Neumanna na Osadě. Po jeho jedné delší straně lemovala hřiště přízemní krytá tribuna. Pan Šatný se jako odborník–stavař podílel na realizaci stavby stadionu. Projektantem byl Ing. Kolda z Brna, investorem Ministerstvo chemického průmyslu a realizátorem dílny údržbářských útvarů závodu. Výstavba byla zahájena v srpnu 1955.

Ke slavnostnímu otevření pak došlo dne 5. prosince 1955, tedy za neuvěřitelné čtyři měsíce! V exhibici zde vystoupili pražští krasobruslaři, mezi nimiž nechyběli později slavní sourozenci Romanovi. O dva dny později se zde poprvé hrál hokejový zápas.

Hokeji byl nový stadion slavnostně předán 7. prosince 1955 utkáním Litvínov – Rumunsko (1:7). 
Zahájení provozu stadionu bylo obrovským a rozhodujícím impulsem pro rozvoj klubu, který přeskočil do té doby slavnější a úspěšnější Čechii (Kordu) Litvínov.

Významnou doprovodnou kapitolou byl vpravdě průkopnický vývoj strojů na úpravu ledu (rolb) v Chemických závodech v Záluží.

V krátké době byly postaveny železobetonové tribuny severní a jižní a pro prvoligovou premiéru v roce 1959 nad šatnami i tribuna východní. 
V roce 1964 na ni navázala tribuna jižní, už coby předetapa zastřešení. V následujícím období byl stadion, tehdy nazývaný spíše Sportovní hala, často využíván i k jiným akcím. Jak sportovním (např. přebor republiky ve sportovní gymnastice), tak kulturním (koncerty) tak i společensko-komerčním (trhy, burzy, výstavy apod.). 
Po roce 1989 byla zejména zásluhou ing. Hlinky turistická ubytovna rekonstruována na moderní hotel a v jižní části vzniklo fitnesscentrum, rekonstruované v roce 2012. Změnu doby ilustruje i koncertní repertoár z občas pořádaných akcí. Příklad: Dalibora Jandu vystřídali skotští Nazareth...

V roce 2004 byla firmou Inženýrské stavby L. M., a. s. Postoloprty provedena rekonstrukce ledových ploch, zejména rozsáhlá rekonstrukce podloží hlavní plochy včetně mantinelů, modernizace střídaček, vybudování sněžné jámy a dalších úprav. Unikátní technologii představovalo umístění finální betonové desky na dutý "stůl" ze spirolových panelů, ukotvených přes několik metrů vysoké piloty až do vrostlého terénu. 
V dalších letech jsou stadiony postupně dále opravovány (fasáda sever a jih, kompletně sociální zařízení, vestibuly vchodů a podobně).

V poslední době HC ve spolupráci s vlastníkem stadionu městem Litvínov a generálním partnerem klubu Benzinou s.r.o. Praha řeší nutnost splnit podmínky licenčního řádu ELH.

V roce 2012-13 byl rekonstruován spodní stadión (plášť, izolace, elektroinstalace, vzduchotechnika). 

V období duben - srpen 2013 proběhla modernizace ZS I. Hlinky a jeho tribun, zejména východní a západní (výměna sedaček, vytvoření nových vchodů ve východní tribuně, změna nástupních dispozic, úpravy ve vestibulech vchodů apod). Tak, aby hlediště a stadión splňovaly současné podstatně přísnější bezpečnostní a protipožární normy.

Kapacita hlediště (do března 2013) byla necelých 2000 míst k sezení a 5000 míst k stání. Původní kapacita - na exponované zápasy v 60. letech byla uváděna i deset tisíc.

ZS Ivana Hlinky by klidně mohl být vyhlášen národní sportovní památkou. Za všechny argumenty uveďme jediný: vyrostla na něm třetina zlatého českého týmu z OH v Naganu (1998).

(Zdroj: web Verva Litvínov)

Název haly Zimní stadion Ivana Hlinky
Bývalé názvy Zimní stadion Litvínov
Rok otevření 1965 (rekonstrukce 2013)
Kapacita 6 011
Povrch Led
Vlastník město Litvínov
Týmy HC Verva Litvínov

Fotografie a videa


Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz