Ostrov Štvanice, Praha

170 00, Praha 7
Praha 7/Sport - Praha 7




Ostrov Štvanice, Praha

stvanice2.jpg
Ostrov Štvanice se nachází v Praze, na řece Vltavě, mezi městskými částmi Karlín a Holešovice. Přes ostrov vede Hlávkův most a Negrelliho viadukt, pro vlakové spoje, a přímo na ostrovní špici se nachází malá vodní elektrárna, vybudována v letech 1913 - 1914. Stěžejním je na ostrově Tenisový areál Štvanice, otevřený roku 1986, kde se pravidelně konají turnaje ATP a WTA Tour. Ve stejných letech zde vznikl také areál pro vodní slalomáře, využívaný našimi předními kanoisty a kayakáři. Mimojiné se zde také nachází zastřešený skatepark, kde se taktéž konají důležité celorepublikové a světové poháry v tomto sportu.
Mapa - Ostrov Štvanice, Praha

170 00, Praha 7

Telefon: Nevyplněno
E-mail: Nevyplněno
Web: Nevyplněno


Pod ostrovem také prochází Pražské metro na lince "C" mezi stanicemi Florenc na pravém břehu v Karlíně a Vltavská v Holešovicích na břehu levém.

Koncem 17. století byla na ostrově zřízena dřevěná aréna, v níž byly až do roku 1816 pořádány, několikrát zakazované, štvanice psů na zvěř  - medvědy, býky, jeleny i krávy. Odtud také pochází název ostrova.

V roce 1877 zde postavil varieté Eugenio Averino. Chodívalo se sem i za dalšími různými atrakcemi. V roce 1883 byly postaveny dřevěné budovy ledáren. Koncem 19. století byly na ostrově tři restaurace. Povrch ostrova byl pak silně změněn při výstavbě Hlávkova mostu.

Ve východním cípu se zde nacházela také veřejná plovárna a koupaliště. V její zadní části byl v 90. letech 20. století naturistický areál, který byl zajímavý také tím, že byl zřízen prakticky přímo v centru hlavního města Prahy. Ve 30. letech byl postaven Zimní stadión Štvanice, který hostil čtyři mistrovství světa v ledním hokeji, a který byl definitivně zbourán v roce 2011.

Zdymadlo Štvanice

Elektrárna Štvanice

Helmovský jez

Tenisový areál Štvanice 

Mystic Skate park Štvanice




Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz