Letiště Čáslav

Chotusice, 285 76, Chotusice, Tel.: +420 973 201 111
Chotusice/Společnost - Chotusice




Letiště Čáslav

obr-r-2b-3.png
21. základna taktického letectva Čáslav je jednou z hlavních bojových složek Vzdušných sil Armády České republiky. Jejím stěžejním úkolem je zabezpečit obranu a suverenitu vzdušného prostoru České republiky.
Mapa - Letiště Čáslav

Chotusice, 285 76, Chotusice

Telefon: +420 973 201 111
E-mail: Nevyplněno
Web: http://www.afbcaslav.cz/index.php


K působení vojenského letectva v regionu města Čáslav se neváže dlouholetá či tradicemi ověnčená historie. Současný statut ochrany vzdušného prostoru České republiky je 21. základně taktického letectva „Zvolenské“ oficiálně přidělen teprve od 1. ledna 1995. Přesto lze o samotném čáslavském letišti hovořit jako o místu, kterému náleží v novodobé vojenské letecké historii významné místo.

K cíli zabezpečit obranu a suverenitu vzdušného prostoru České republiky směřuje výcvik leteckého, technického a zabezpečujícího personálu. Základna je vyzbrojena nadzvukovými letouny JAS-39 Gripen, lehkými bitevníky L-159 ALCA v jednomístných i dvoumístných verzích a cvičnými letouny L-39 Albatros.

Letouny JAS-39 Gripen jsou nasazeny v rámci Integrovaného systému protivzdušné a protiraketové obrany NATO a to jak na domovské základně v režimu 24/7 (tedy 24 hodin denně, 7 dní v týdnu), tak v rámci Severoatlantické aliance. V letech 2009 a 2012 střežilo úkolové uskupení tvořené primárně příslušníky 21. zTL vzdušný prostor pobaltských států (Litva, Lotyšsko, Estonsko), v roce 2014 pak střežilo obdobné úkolové uskupení vzdušný prostor ostrovního státu Islandu. Česká republika tak dokázala, že je právoplatným členem Severoatlantické aliance - Vzdušné síly AČR střežili v nepřetržitém režimu vzdušné prostory 2 různých států.

Jednomístné lehké bitevníky L-159 ALCA, které v počtu 19-ti kusů provozuje 212. taktická letka, jsou primárně určeny podpoře pozemních jednotek (CAS - Close Air Support). Letouny jsou také vyčleněny pro Národní pohotovostní systém České republiky, který by se aktivoval v případě možného ohrožení státu.

Třetím letounem provozovaný naší základnou je cvičný L-39 Albatros zařazený do výzbroje 213. výcvikové letky. Letouny Albatros spolu s dvoumístnými L-159T1 slouží k pokračujícímu výcviku mladých pilotů, kteří jsou následně přeřazeni na nadzvukové JAS-39 Gripen nebo na podzvukové bitevníky L-159. 




Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz