Letiště Milovice

289 23, Milovice, Tel.: +420 775 061 276, info@flycomfort.cz
Milovice/Společnost - Milovice




Letiště Milovice

letiste-milovice-1.JPG
Milovické letiště se nachází mezi středočeskými Milovicemi a osadou Boží Dar, necelých čtyřicet kilometrů severovýchodně od Prahy, zhruba pětadvacet kilometrů jižně od Mladé Boleslavi. Původně vojenský prostor, kam se noha běžného smrtelníka jen tak nedostala, dnes slouží převážně k zábavě, jednak ke sportovnímu létání a provozu lehkých letadel, dále se zde konají festivaly, srazy a další akce.
Mapa - Letiště Milovice

289 23, Milovice

Telefon: +420 775 061 276
E-mail: info@flycomfort.cz
Web: http://letiste.flycomfort.cz


Milovické letiště již není jen smutným mementem ruské okupace, v současnosti je prakticky celý areál vojenského újezdu volně přístupný včetně letiště, které slouží převážně pro provoz ultralehkých sportovních letadel. Pořádají se zde mimo jiné srazy příznivců tuningu nebo hudební akce, z nichž největší bývá každoroční festival Votvírák.

Územím prochází též několik cyklostezek.

Původně vojenské letiště, ač je v myslích většiny lidí spojeno s okupantskou rudou armádou, má kořeny již v dobách Rakouska-uherska jako vojenský výcvikový prostor, jako letiště však začalo sloužit až za první republiky.

O lákavosti příhodně lokalizovaného vojenského letiště pro okupantská vojska se netřeba rozepisovat, patřilo totiž k prvním cílům okupačních vojsk, ať už německých či ruských.

Dlužno podotknout, že obě okupační armády vždy letiště značně rozšířily a zmodernizovaly. Což by se zdálo být k užitku, leč využitelnost betonových monstrozit (mj. zodolněných hangárů) a olbřímí ranveje po rudé armádě je v době míru značně diskutabilní - k využití je v zásasdě jen samotná plocha letiště a části zázemí.


Fotografie a videa


Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz