Chemické divadlo


Nedávno vzniklý soubor se zacílením na hledání nových forem divadla poezie. Vzniklo na základě spolupráce Vojtěcha Bárty a Jany Hauskrechtové, díky níž vznikla řada imaginativních scénických tvarů (osudy a dílo Daniila Charmse, Stanislawa Ignacy Witkiewicze, Georga Trakla ad.). Na uměleckém směřování Chemického divadla se podílejí i herci Šimon Krupa a Dana Marková. Soubor tvoří divadlo poetické (nikoli však knižní), angažované a životné. Profesionální divadelní soubor usilující o nové formy „divadla poezie“ a experimenty na hranicích divadla, literatury a výtvarného umění. Ke spolupráci na jednotlivých projektech si Chemické divadlo přizve řadu herců a tvůrců spřízněných nejen generačně, namátkou uveďme například Terezu Dočkalovou, Jindřišku Křivánkovou, Martu Vítů, Kajetána Písařovice, Jakuba Gottwalda, Vuka Ćelebiće, Terezu Tausingerovou, Barboru Kačenu, Pavla Lukáše a řadu dalších.

Od sezony 2014/2015 vstupuje na pražskou divadelní scénu nové uskupení – Chemické divadlo, o. s., které je od října 2014 jedním ze tří souborů působících v multifunkčním kulturním centru Venuše ve Švehlovce.

Chemické divadlo, které na sebe poprvé upozornilo v červnu čtením z tibetské poezie v prostoru vršovické open-airové galerie ProLuka, připravilo na sezónu 2014/2015 pestrý program orientovaný na hledání nových forem „divadla poezie“a experimenty na hranicích divadla, literatury a výtvarného umění.

V prostoru Venuše ve Švehlovce přichystalo Chemické divadlo v režii Vojtěcha Bárty tři inscenace autorských adaptací v Čechách dosud neuvedených předloh.

Dne 28. října 2014 se pražskému publiku představila Poezie starých Aztéků. Další premiérou bylo představení Příhody z bezprostředního neskutečna (Zjizvená srdce). Na jaře 2015 bylo uvedeno představení Na slepičím zámku, které vzdá symbolický hold pohnutému životnímu osudu francouzské básnířky Suzanne Renaud, ženy Bohuslava Reynka.

Dramaturgický plán odlehčí čtyři vydání kabaretního pásma Chemická Venuše věnovaného poezii středoevropských zemí a také hudbě, tanci, zpěvům, kouzlům i střelbě. Jednotlivé edice kabaretu Chemická Venuše budou provázány s navazujícími hudebními koncerty.

První díl kabaretu Chemická Venuše doplněný navazujícím koncertem skupiny To žluté, co máte na kalhotkách a rautem z dílny nového obchodu Bez obalu a Kuchařek bez domova se konal v rámci slavnostního otevření prostoru Venuše ve Švehlovce v rámci 21. ročníku festivalu alternativního divadla …příští vlna / next wave… 9. října 2014.

Chemická Venuše

Poezie starých Aztéků

Příhody z bezprostředního neskutečna




Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz