Příhody z bezprostředního neskutečna (Zjizvená srdce)


Datum a čas konání Místo konání Vstupenka
2.5.2015 20:00 Venuše ve Švehlovce Vyprodáno
18.4.2015 20:00 Venuše ve Švehlovce Vyprodáno
15.3.2015 20:00 Venuše ve Švehlovce Vyprodáno

"Když se dlouho dívám na určitý bod na stěně, stává se mi, že náhle nevím, kdo, ani kde vlastně jsem.“ Život mladého člověka upoutaného na lůžko. Je odkázan na cizí pomoc. V co se může proměnit, má-li ten člověk literární talent? Pouťové panoptikum mezi Érótem a Thanatem. Erupce obraznosti prorážející strnulost maloměsta i vězení sádrového krunýře. Autorská adaptace „metafyzických autobiografií“ rumunského židovského autora Maxe Blechera (1909 – 1938) v podání souboru Chemické divadlo v kulturním prostoru Venuše ve Švehlovce. Chemické divadlo usilovalo o vytvoření inscenace, která nebude přílišně lpět na literární osnově ani na biografických detailech, ale pokusí se o zprostředkování jedinečného světa lidské duše. Inscenace pracuje s motivy z Blecherových děl a snaží se různými senzorickými vjemy zprostředkovat svět „neskutečna“, života duše spoutané v krunýři pozemské reality.


V hře Příhody z bezprostředního neskutečna, jak se také jmenuje jeden z dvou Blecherových románů, se ocitáme v nemocničním prostředí, kde se v různých bizarních podobách střetá svět zdravých a nemocných lidí. Ústřední postavou je člověk upoutaný na lůžko, uvězněný v sádrovém krunýři. Jeho očima sledujeme malá milostná dobrodružství a namlouvací rituály pacientů i doktorú, jsme svědky vzájemného nepochopení dvou světů – zdravých a nemocných, přičemž ale stále upozorňovaní na to, že mezi oběma světy není tak velká vzdálenost, jak se na první pohled může zdát.

Chemické divadlo je nedávno vzniklý soubor se zacílením na hledání nových forem divadla poezie. Vzniklo na základě spolupráce Vojtěcha Bárty a Jany Hauskrechtové, díky níž vznikla řada imaginativních scénických tvarů (osudy a dílo Daniila Charmse, Stanislawa Ignacy Witkiewicze, Georga Trakla ad.). Soubor tvoří divadlo poetické (nikoli však knižní), angažované a životné.

Překlad: Hana Janovská, Karel Kulich

Projekce: Pavel Lukáš

Hudební aranžmá: Pavel Lukáš

Lightdesign: Martin Bitala

Scéna a kostýmy: Jana Hauskrechtová

Produkce: Magda Juránková a Zuzana Rainová

Scénář a režie: Vojtěch Bárt

Šimon Krupa

Tereza Dočkalová

Jindřiška Křivánková

Kajetán Písařovic

Vojtěch Fülep



Venuše ve Švehlovce

venuse-ve-svehlovce7.jpg
Venuše ve Švehlovce je nové kulturní centrum pár kroků od náměstí Jiřího z Poděbrad. Nabízí stálou scénu pro soubory Depresivní děti touží po penězích, 11:55 a Chemické divadlo. Další program nabízí alternativní divadlo, filmová promítání, performance, komunitní akce, workshopy, instalace, výstavy apod. Prostor je otevřen především progresivním uměleckým skupinám a studentským inciativám. Venuše je umístěna v historickém sálu ve stylu art deco, jejím architektem je Jan Chládek. Celá budova vznikla v letech 1923-25 a je chráněnou památkou. Rozměry sálu jsou cca 14x14 metrů. Kapacita dosahuje až 150 míst. Kulturní centrum je provozováno pražskou neziskovou organizací Zákulisí, z.s.


Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz