Štola sv. Josefa

254 01, Luka pod Medníkem, Tel.: +420 241 950 791, info@muzeumjilove.cz
Luka pod Medníkem/Památky - Luka pod Medníkem




Štola sv. Josefa

stola-sv-josefa-1-1.jpg
Štola sv. Josefa je jedním z mnoha důlních děl významné části jílovského zlatonosného revíru – Kocourském žilném pásmu. Štola je zakreslena na jedné z nejstarších dochovaných map jílovského revíru z roku 1718. Leží poblíž města Jílové u Prahy v údolí potoka. Ve starší literatuře bývá označována štolou svatého Josefa. Štola je zakreslena na jedné z nejstarších dochovaných map jílovského regionu z roku 1730.
Mapa - Štola sv. Josefa

254 01, Luka pod Medníkem

Telefon: +420 241 950 791
E-mail: info@muzeumjilove.cz
Web: http://muzeumjilove.cz/Stola-Josefa.aspx


Není tedy vyloučeno, že těžařské společnosti pracující zde v 18. století, pokračovaly ve starém důlním díle, možná již z doby předhusické (nejslavnější období těžby, s velkým rozsahem důlních prací, bylo ve 14. století). Jmenována je v „Seznamu hor a cechů v obvodu královského horního úřadu v Jílovém“ v druhé polovině 18. století, asi roku 1762, v Česnavském (Česenském) horstvu, jak se tato oblast nazývala. Jisté je, že původní štola se později rozrostla v důlní dílo, jehož přesný rozsah ani historie nejsou známy.

Dále předkládáme některé zjistitelné údaje. Celková délka dosud známých chodeb je 280 m (z toho přístupno je 200 m). Profil chodeb je šikmý, odpovídající uložení hornin (metabazity), s mírným sklonem ve směru k řece Sázavě. Objem vytěženého materiálu z prostor, které jsou prozkoumány činí přibližně 1100 m3. Hlavní chodby mají sklon k ústí asi 6%. Pokud by těžební práce probíhaly středověkým způsobem ražení a vždy se pracovalo jen na jediném místě ražby, potom by práce na viditelném úseku dolu trvaly okolo 26 let.
Vytěžená zlatá ruda byla z dolu dopravována povozy na pravý břeh Sázavy, na Žampach, kde byly rudní mlýny a kde se také ruda vypírala. Pravděpodobně se i hlušina dostávala z větší části k uložení na pravý břeh řeky, i k úpravě cesty tímto údolím.

Přesnější zprávy z historie důlního díla, o výtěžnosti dolu ap. nejsou známy. Vzhledem k blízkosti dalších starých důlních prací zde ve stráni, není vyloučeno ani někdejší spojení dolu Josef s některou z nich.
Pět minut procházkou odtud roklí Kocour je další zajímavá technická památka – železniční viadukt (nejvyšší kamenný železniční most ve střední Evropě, výška 41,5 m).

Jak se ke štole dostanete:

  • Doporučujeme dopravu vlakem – posázavským Pacifikem, který vyjíždí z nádraží Bráník.
  • Autobusem MHD č. 332, který jede  ze stanice metra Budějovická (trasa C).
  • Mototuristy upozorňujeme, že parkování u štoly není možné! Nejbližší místa k parkování najdete v Jílovém (3 km), v Kamenném Přívoze (2 km), v Horním Studeném před závodem HAKI (1,5 km), na Žampachu (0,7 km) a v Dolním Studeném u památné lípy (0,5 km). Autobus zaparkuje jen v Jílovém nebo H. Studeném. Ze všech jmenovaných míst vede ke štole trasa naučné stezky Jílovské zlaté doly.
Pouze s průvodcem: ne
Možnost odborného výkladu: ne
Nutné výklad objednat: ne
Výklad v jiném jazyce:  
Popisky v jiném jazyce: ne
Jazyk popisků:  
Poslední návštěva:  
Doba prohlídky:  
Počet návštěvníků pro průvodce:  
Počet návštěvníků pro vstup:  
Suvenýry: ne
Občerstvení: ne
Bezbariérový přístup: ne
Šatna: ne
WC: ne
Služby:  
  Otvírací dny Čas
Duben - Červen So + Ne, svátky 10:00 - 17:00
Červenec - Srpen Út - Pá 13:00 - 17:00
  So + Ne, svátky 10:00 - 17:00
Září - Říjen So + Ne, svátky 10:00 - 17:00
So + Ne, svátky

Fotografie a videa


Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz