Štola Halíře

254 01, Pohoří, Tel.: +420 241 950 791, info@muzeumjilove.cz
Pohoří/Památky - Pohoří




Štola Halíře

stola-halire-1-1.jpg
Štola v Halířích je relativně nová. Vznikla na přelomu 40. a 50. let minulého století. Jednalo se o tzv. štolu průzkumnou, tedy štolu, která měla nalézt žíly zlatonosných rud. Bohužel toto se nepodařilo a štola byla po roce 1951 uzavřena. Dnes je opět zpřístupněna. Dostat se k ní lze například i po stezce, která vede v její blízkosti. Díky tomu, že se do štoly nenavalila spodní voda, zůstala zachována ve velice dobrém stavu.
Mapa - Štola Halíře

254 01, Pohoří

Telefon: +420 241 950 791
E-mail: info@muzeumjilove.cz
Web: http://muzeumjilove.cz/Stola-Halire.aspx


Ražba zdejší štoly vedené z údolí Turyňského potoka proběhla v létech 1949 – 1950 v rámci průzkumu celého jílovského zlatonosného revíru. Ve stejné době byla v západní části Halířů zpřístupněna stará štola ražená směrem na východ z údolí Chotouňského potoka. Zmáhání staré štoly neposkytlo žádné zajímavé výsledky.

Nová halířská štola, která svou délkou cca 270 m otevřela celé žilné pásmo, podfárala rozsáhlé povrchové zbytky, možná středověkých prací. Zastihla staré dobývky na dvou paralelních křemenných žilách sz. – jv. směru. Mocnosti žil ponechaných mezi dobývkami byly velmi malé, pouze ojediněle přes 10 cm. Průzkumnou štolou byla zastižena i další křemenná žíla shodného směru, neporušená starými pracemi, která místy prokazovala obsahy zlata až v desítkách g/t. Její mocnost však byla nepatrná, většinou pouze několik cm. Vzhledem k malé mocnosti žil byla celá oblast Halířského pásma vyhodnocena jako neperspektivní a průzkumné práce tu byly v roce 1951 ukončeny.

Vzhledem k zachovalosti podzemních prostorů (bez větších závalů), nepřítomnosti podzemních vod a pěkným ukázkám starých prací, které byly štolou zastiženy, vybralo Regionální muzeum v Jílovém u Prahy Novou halířskou štolu ke zpřístupnění veřejnosti. Svou roli sehrálo také krásně zachované pinkoviště na hřbetu Halířů, výhodná poloha při značených turistických cestách na okraji nejhezčího lesního komplexu v blízkém okolí Prahy – Hornopožárského lesa a možnost zpřístupňovat štolu po částech, dle finančních možností provozovatele.

Jak se ke štole dostanete:

  • Vlakem do stanice Jílové u Prahy, odtud po zelené značce na rozcestí u silnice, pak cca 1 km pěšky po červené značce ve směru na Kněží horu       
  • Autobusem MHD č. 332, který jede  ze stanice metra Budějovická (trasa C) do stanice Jílové u Prahy, Borek. Odtud cca 1 km pěšky po červené značce směrem na Kněží horu.
  • Mototuristy upozorňujeme, že parkování u štoly není možné! Nejbližší místa k parkování najdete v Jílovém - Borku (1 km). Ke štole z Borku vede červená turistická značka.
Pouze s průvodcem: Ano
Možnost odborného výkladu: Ano
Nutné výklad objednat: Ne
Výklad v jiném jazyce:  
Popisky v jiném jazyce: Ne
Jazyk popisků:  
Poslední návštěva: 30 min. před uzavřením
Doba prohlídky: 50 min.
Počet návštěvníků pro průvodce: 1
Počet návštěvníků pro vstup: 1
Suvenýry: Ano
Občerstvení: Ne
Bezbariérový přístup: Ano
Šatna: Ano
WC: Ne
Služby:  
  Otvírací dny Čas
Duben -Říjen So + Ne, svátky 10:00 - 17:00

Fotografie a videa


Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz