Hornický skanzen Jáchymov (Štola č.1)

Cínová, 357 31, Krásno, Tel.: +420 601 289 121, muzeum@muzeum-sokolov.cz
Krásno/Památky - Krásno




Hornický skanzen Jáchymov (Štola č.1)

jachymov-stola-2.jpg
Mezi památky na těžbu stříbrných i uranových rud patří i areál štoly č. 1 a sousední důl Svornost. Ražba štoly č.1 proběhla v rámci rozsáhlých průzkumných prací bývalými Jáchymovskými doly v letech 1952 – 1953. Její délka je 230 m a jedna z bočních chodeb protíná i v minulosti těženou stříbronosnou žílu Evangelist. Skanzen spravuje Muzeum Sokolov.
Mapa - Hornický skanzen Jáchymov (Štola č.1)

Cínová, 357 31, Krásno

Telefon: +420 601 289 121
E-mail: muzeum@muzeum-sokolov.cz
Web: http://www.omks.cz/cz/vypis.php?typ=sekce&id=28


Mezi památky na těžbu stříbrných i uranových rud patří i areál štoly č. 1 a sousední důl Svornost. Hornický skanzen je budován v srdci jáchymovského revíru, který je kolébkou moderního světového hornictví, metalurgie, geologie i mineralogie. V revíru se v průběhu jeho existence těžilo stříbro, barevné kovy a po druhé světové válce i uran. Je smutným paradoxem, že právě nejkratší těžba tohoto strategického kovu napáchala největší morální i materiální škody.

V současné době lze v místě budoucího skanzenu vidět první výsledky nelehké práce členů Hornického spolku Barbora. Byla zpřístupněna a zabezpečena první část Štoly č.1 v podzemí. Štola se začala razit 1. 7. 1952. Její délka je 230 m a jedna z bočních chodeb protíná i v minulosti těženou stříbronosnou žílu Evangelist. Na své trase má několik odboček, které vedou po sledných chodbách k dobývkám. Hned na začátku chodby je na 11. metru katr (vrata) svařený z důlních kolejí a na 25. metru vrata z vodovodního potrubí, která bránila útěkům vězňů z podzemí. Dále se předpokládá překonat zhruba čtyřicetimetrový výškový rozdíl a dostat se na patro štoly Vysoká jedle. Tato štola má délku 120 metrů a pochází z doby středověkého dobívání stříbrných rud.

Ve štole jsou k vidění ukázky různých druhů výdřev (dřevěná, ocelová, svorníková), důlních vozíků, ruční dobívací techniky (sbíječky, vrtná kladiva). Při těžbě uranové rudy byli využíváni i političtí vězni – muklové (muž určený k likvidaci), kteří zde pracovali a žili v naprosto nevyhovujících podmínkách (nedostatek potravin, špatné vybavení, bez ochrany proti záření, bez lékařské péče atd.).

V druhé etapě by mělo dojít k vybudování naznákové expozice připomínající utrpení politických věznů v pracovních táborech v 50. letech 20. století. Podél skanzenu vede Naučná stezka Jáchymovské peklo, která vznikla z iniciativy hornického spolku Barbora za podpory Konfederace politických vězňů a Klubu českých turistů. Právě na ní se lze seznámit s tím, jak po sovětském vzoru i zde probíhala násilná převýchova nepohodlných. Stezka má délku 8,5 km a vede po žluté značce běžného turistického značení.

Příjezd: 

sjezd ze silnice I/25 směr Jáchymov - Nové Město a Mariánská, parkování u areálu.

Při těžbě uranové rudy byli využíváni i političtí vězni – muklové (muž určený k likvidaci), kteří zde pracovali a žili v naprosto nevyhovujících podmínkách (nedostatek potravin, špatné vybavení, bez ochrany proti záření, bez lékařské péče atd.).
Právě na ní se lze seznámit s tím, jak po sovětském vzoru i zde probíhala násilná převýchova nepohodlných.

Hornický skanzen v Jáchymově se věnuje historii dobývání rud v tomto regionu. Byl to právě jáchymovský smolinec, ve kterém manželé Curieovi objevili v roce 1898 nové prvky – polonium a radium. Tento objev přinesl městu světlé (radonové lázně) i stinné stránky. Od konce 40. let probíhala na Jáchymovsku masivní těžba uranu pro potřeby zbrojního programu SSSR.

Pouze s průvodcem: Ano
Možnost odborného výkladu: Ano
Nutné výklad objednat: Ne
Výklad v jiném jazyce: Textový průvodce v němčině a angličtině.
Popisky v jiném jazyce: Ne
Jazyk popisků:  
Poslední návštěva:  
Doba prohlídky:  
Počet návštěvníků pro průvodce:  
Počet návštěvníků pro vstup:  
Suvenýry: Ne
Občerstvení: Ne
Bezbariérový přístup: Ne
Šatna: Ne
WC: Ano
Služby:  
  Otvírací dny Čas
Duben - Říjen St - Ne 10:00, 11:00, 13:00, 14:00, 15:00, 16:00 hod.

Fotografie a videa


Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz