Plzeňské historické podzemí

Veleslavínova, 301 00, Plzeň, Tel.: +420 377 235 574, podzemi@plzenskepodzemi.cz
Plzeň/Památky - Plzeň




Plzeňské historické podzemí

plzenske-historicke-podzemi-4.jpg
Tvoří ho systém chodeb propojující sklepy a stovky studní (původně 360) pod historickým centrem Plzně. Budován byl postupně ihned od založení města koncem 13. století. Z celkem 17,5 kilometru chodeb je ¾ kilometru upraveno na prohlídkovou trasu.Podzemí začali stavět nejprve majitelé prvních měšťanských domů ke skladování potravin, výrobě piva a jako výchozí místa kopaných studen. Později po propojení sloužily i k obraně města v době nepokojů a válek.
Mapa - Plzeňské historické podzemí

Veleslavínova, 301 00, Plzeň

Telefon: +420 377 235 574
E-mail: podzemi@plzenskepodzemi.cz
Web: http://www.plzenskepodzemi.cz


Některé štoly z podzemí vyváděly přebytečnou vodu a jiné sem později přiváděly pitnou a užitkovou vodu. Měšťanům v 16. století totiž studny vyschly, protože jich vykopali příliš mnoho a klesla hladina podzemních vod. Většinou pak byly zaházeny nepotřebným harampádím, odpadky a sloužily i jako jímky suchých záchodů.

Archeologický průzkum podzemních chodeb, jímek a studní vydal v moderní době svědectví o stravování, používaném nádobí a řemeslech k obživě středověkých Plzeňanů. Nalezena tu byla i 200 kilogramová praková koule.

Pro návštěvníky je dnes připravená 750 metrů dlouhá trasa podzemím v hloubce devět až 12 metrů zakončená ochutnávkou dvou deci polotmavého speciálního piva Master.

Vstup do podzemní expozice je od roku 2009 přibližně 300 metrů severovýchodně od náměstí Republiky ve Veleslavínově ulici čp. 6 domem s Pivovarským muzeem. Hned za rohem je k turistům k pokračování v ochutnávání piv připraven Pivovarský šenk Na Parkánu.

  Otvírací dny Čas
Duben - Září Po - Ne 10:00 - 18:00
Říjen - Březen Po - Ne 10:00 - 17:00
Leden zavřeno

Fotografie a videa


Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz