Památník Antonína Dvořáka ve Vysoké u Příbrami

262 42, Vysoká u Příbrami, Tel.: +420 318 618 115, pamatnik@antonindvorak.cz
Vysoká u Příbrami/Památky - Vysoká u Příbrami




Památník Antonína Dvořáka ve Vysoké u Příbrami

pamatnik-antonina-dvoraka-1.jpg
Památník Antonína Dvořáka ve Vysoké u Příbrami je muzeum věnované zejména zdejším pobytům skladatele, který si toto místo značně oblíbil a získával tu inspiraci k tvorbě. Nachází se na západním okraji obce Vysoká u Příbrami mezi Příbramí a Rožmitálem pod Třemšínem.
Mapa - Památník Antonína Dvořáka ve Vysoké u Příbrami

262 42, Vysoká u Příbrami

Telefon: +420 318 618 115
E-mail: pamatnik@antonindvorak.cz
Web: http://www.antonindvorak.cz/cz


Novorenesanční zámeček ve Vysoké u Příbrami, rozsáhlý park, Rusalčino jezírko, vila Rusalka i nádherná okolní krajina jsou místa inspirace hudebního skladatele Antonína Dvořáka (1841-1904) po dobu více než dvaceti let jeho tvůrčího života.

Zámecký areál ve Vysoké u Příbrami, postavený v r.1878 Dvořákovým švagrem hrabětem Václavem Kounicem (arch.Čeněk Gregor), je veřejnosti otevřen celoročně. Nejnovější expozice z r.1994 přibližuje osobnosti původních majitelů manželů Kounicových, rozsáhlejší část informuje návštěvníky o životě, díle a pobytu Antonína Dvořáka ve Vysoké.

V zámečku je koncertní síň a knihovna, krátkodobým výstavám slouží nově otevřená Galerie Václava Kounice. V roce 1997 se památník zúčastnil finále soutěže o cenu Evropské muzeum roku ve švýcarském Lausanne.

V roce 2009 získal soubor lokalit ve Vysoké u Příbrami, spojených s Dvořákovým pobytem a jeho světově oceňovanou tvorbou, titul Evropské dědictví (European Heritage Label).

Dvořákův švagr hrabě JUDr. Václav Kounic, majitel vysockého panství, nechal v roce 1878 postavit u lesa malý zámek s rozsáhlým parkem a jezírky, dnešní Památník Antonína Dvořáka. Skladatel sem často jezdíval jako host Kounicových a pobýval ve správcovském dvorci na kraji obory. Roku 1884, po velkém úspěchu v Anglii, koupil od svého švagra pozemek se špýcharem, který v krátké době proměnil v útulný venkovský domov (vila Rusalka). Tam s nadšením sadařil, zahradničil, choval holuby a komponoval.

S prostředím tohoto kraje je neodmyslitelně spjato zralé a vrcholné období Dvořákovy skladatelské tvorby. Počínaje Kvartetní větou F dur z října 1881 až po operu Armida z července 1903 zde zkomponoval, započal či dokončil přes třicet nových děl a řadu dřívějších skladeb upravil a přepracoval. Z těch významnějších jsou to opery Dimitrij, Jakobín, Čert a Káča, Rusalka a Armida, oratorium Svatá Ludmila, kantáta Svatební košile, Requiem, symfonie č. 7 d moll a č. 8 G dur, druhou řadu Slovanských tanců, předehry Domov můj, V přírodě a Karneval, Humoreska, symfonické básně Vodník, Polednice, Zlatý kolovrat, Holoubek, Píseň bohatýrská...

Vysoká byla místem, které znamenalo nesmírně mnoho pro oživení Dvořákovy tvůrčí fantazie. Sám Antonín Dvořák píše v dopisech svým přátelům "cítím se zde velice šťastným".

  • osobnosti původních majitelů zámečku, hraběte Václava Roberta Kounice a jeho manželky Josefíny (roz. Čermákové), významné pražské herečky
  • expozice věnovaná Antonínu Dvořákovi, podává informace o životě, díle i pobytu skladatele ve Vysoké
  • makety scén z premiér vybraných oper a kostýmy hlavních postav opery Rusalka
Pouze s průvodcem: Ne
Možnost odborného výkladu: Ano
Nutné výklad objednat: Ne
Výklad v jiném jazyce: Agličtina, němčina. Textový průvodce v japonštině.
Popisky v jiném jazyce: ano
Jazyk popisků: Angličtina
Poslední návštěva: 35 min. před uzavřením
Doba prohlídky: 35 min.
Počet návštěvníků pro průvodce: 1
Počet návštěvníků pro vstup: 1
Suvenýry: Ano
Občerstvení: Ano
Bezbariérový přístup: Ne
Šatna: Ano
WC: Ano
Služby:  

 

  Otvírací dny Čas
Leden - Březen Út - Pá 10:00 - 15:00
Duben - Červen Út - Ne 10:00 - 16:00
Červenec - Srpen Út - Ne 10:00 - 17:00
Září - Říjen Út - Ne 10:00 - 16:00
Listopad - Prosinec Út - Pá 10:00 - 15:00

 

 


Fotografie a videa


Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz