Památník Mohyla míru

K Mohyle míru, 664 58, Prace, Tel.: +420 544 244 724, mohyla-miru@muzeumbrnenska.cz
Prace/Památky - Prace




Památník Mohyla míru

mohyla-miru-prace-9.jpeg
Mohyla míru je mementem napoleonských válek postaveným na počest tisíců vojáků, kteří během jediného dne padli na slavkovském poli. Tento monument vznikl po roce 1910 podle návrhu architekta Josefa Fanty, který je podepsán i pod podobou budovy dnešního hlavního nádraží v Praze a je považován za otce secesní architektury.
Mapa - Památník Mohyla míru

K Mohyle míru, 664 58, Prace

Telefon: +420 544 244 724
E-mail: mohyla-miru@muzeumbrnenska.cz
Web: http://www.muzeumbrnenska.cz


Mohyla míru je vždy při státních svátcích a významných dnech slavnostně osvětlena.

Návštěvník si může vychutnat nejen Fantovu architekturu, ale i důstojnost místa, na němž padlo či bylo zraněno více než 15 tisíc vojáků v bitvě roku 1805, kdy se zde střetl Napoleon Bonaparte se svým vojskem, rakouská a ruská armáda.

Mohyla míru nabízí nejen novou multimediální expozici věnovanou této bitvě, ale na přelomu listopadu a prosince zde také probíhá pietní akt k uctění památky mrtvých. Součástí je také každoroční rekonstrukce bitvy tří císařů, která je vyvrcholením podobných akcí na území České republiky.

Pokud se budete chtít občerstvit, můžete využít kavárnu v Mohyle míru. Ke koupi jsou samozřejmě také upomínkové předměty. Tento monumentální pomník opravdu stojí za návštěvu, protože návštěvníka uchvátí nejen svou mohutností, ale i svou architektonickou stylizací.

Historie Mohyly míru se začala psát v roce 1910, kdy se tehdejší brněnský kněz a pedagog Alois Slovák nadchnul pro myšlenku podobného uctění památky mrtvých nejen v této bitvě. Její návrh, který připravil architekt Josef Fanta, má svým tvarem připomínat staroslovanskou mohylu. Uvnitř mohyly se nachází kaple s výměrou sto metrů čtverečních.

Její podlaha ukrývá kosterní pozůstatky všech nalezených lidských ostatků na slavkovském bojišti.

Zajímavostí tohoto prostoru je tzv. diagonální akustika, která odráží zvuk do protilehlého rohu místnosti a je zde slyšet i velmi tichý šepot. Tento fyzikální úkaz odrazu akustických vln je způsoben zaklenutím čtvercové kaple. V blízkosti mohyly se nachází brněnské muzeum, které se věnuje bitvě formou tematických exhibic. K vidění je zde například i replika kanonu systému Lichtenstein – tedy stejné zbraně, ze které ostřelovala Francouze rakouská armáda.

Exponát 1:

Ossarium – kaple
 

Pouze s průvodcem: Ano
Možnost odborného výkladu: Ano
Nutné výklad objednat: Ne
Výklad v jiném jazyce: Odborný výklad v němčině, francouzštině, ruštině, angličtině (pro skupiny nutno objenat); audio a videoprojekce na požádání v němčině, francouzštině, ruštině a angličtině, bez příplatku.
Popisky v jiném jazyce: Ne
Jazyk popisků:  
Poslední návštěva: 60 min. před uzavřením
Doba prohlídky: Expozice 60 min., kaple 20 min.
Počet návštěvníků pro průvodce: 1
Počet návštěvníků pro vstup: 1
Suvenýry: Ano
Občerstvení: Ano
Bezbariérový přístup: Ano
Šatna: Ne
WC: Ano
Služby: Parkoviště (placené hlídání od 1.5.–30.10.), kavárna, informační kiosk s napoleonskou tematikou, panoramatický dalekohled na severní část bojiště.
  Otvírací dny Čas
Duben Út - Ne 9:00 - 17:00
Květen - Červen Po - Ne 9:00 - 17:00
Červenec - Srpen Po - Ne 9:00 - 18:00
Září Po - Ne 9:00 - 17:00
Říjen - Březen Út - Ne 9:00 - 16:30



Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz