Michal Pavlata

Datum narození: 15.7.1945 / Místo narození: Kvasice, Československo

Rodák z moravské vesničky Kvasice (okres Kroměříž) je nejen vynikající herec, ale také fejetonista. Dlouhodobě spolupracuje s rozhlasem. Je to autor řady scénářů pro pořady o pop music a také autor textů písní např. skupiny Rangers. Vydal 2 knihy, vyučuje na DAMU, je svobodný a bezdětný. Studium herectví zakončil absolutoriem na DAMU v roce 1967. Od té doby prošel angažmá v divadlech v Kladně a v Mladé Boleslavi, pak na pražských scénách Divadla E. F. Buriana, ABC a Činoherního klubu, kde hraje doposud. Velký úspěch v Činoherním klubu sklidil např. rolí ve hře Osiřelý západ, která získala Cenu Alfréda Radoka (2002) a byla vyhlášena hrou roku a činoherní inscenací roku.

Před kamerou si svůj debut odehrál v roli Jana Zikmunda ve filmu Bylo čtvrt a bude půl (1968). Ještě v tom samém roce následovala role technika Jindry v jednom z nejproslulejších filmů konce 60. let – ve filmu Žert. Následně se objevil i v TV filmu Lidé na křižovatce (1971), jenže poté přišla doba normalizace a v 70. letech se před kamerou vyskytoval opravdu sporadicky, většinou v menších rolích – Svatba bez prstýnku (1972), Zlá noc (1973), Boty plné vody (1976) a 30 panen a Pythagoras (1977).

V 80. letech se ve filmu také moc neobjevoval – zahrál si opět spíše malé role v méně známých filmech. Výjimkou byl Upír z Feratu (1981) – zde si zahrál dr. Radka. Od roku 2004 se ve filmu objevoval už častěji. Zahrál si např. tchána ve filmu Duše jako kaviár (2004), v TV filmu Maska a tvář (2005), v roce 2006 ve filmech Swingtime a Poslední vlak a také v TV filmech Operace Silver A a Muž a stín (oba z roku 2007).

Má velmi charakteristický hlas, díky kterému nadaboval více než 4 a půl tisíce rolí. Z původních českých kreslených pohádek jsme ho mohli např. slyšet mluvit Kubu v pohádce Jak ševci zvedli vojnu pro červenou sukni. Ze zahraničních filmů jsme jeho hlas mohli slyšet např. v Policejní akademii, Kdopak to mluví 2, Něco an té Mary je a spoustě dalších filmů.

(Zdroj: ČSFD, Gába "Rousse" al Hána )




Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz