Datum a čas konání Místo konání Vstupenka
15.6.2016 19:30 Činoherní klub Praha Vstupenky
8.5.2016 19:30 Činoherní klub Praha Vstupenky

Příběh lásky bratrů Valena a Colemana, kteří se uměním mučit jeden druhého chtějí zapsat do Guinessovy knihy rekordů. Příběh citové nezralosti a morální chudoby dvou bratrů přerůstá do cynismu, který není maskou: je to jediná tragikomická realita jejich bytí. Neznají, co je to přiblížit se k druhému v lásce. Jedinou možností přiblížení, zdá se, je přiblížení agresivní, ničivé. Inscenace Osiřelý západ získala Cenu Alfréda Radoka 2002, byla vyhlášena hrou roku a činoherní inscenací roku.


Délka představení: 140 minut

McDonagh situuje dvojici svých volných trilogií do nehostinných, zapadlých a drsných koutů Irska; podobně je tomu i ve hře Osiřelý západ, jejíž název poukazuje nejen na konkrétní lokalitu země autorových předků, ale v obecnější rovině na svět bez boha, v němž přestávají fungovat základná vztahy a hodnoty.

 Nástup na světová jeviště měl Martin McDonagh vskutku raketový – během dvou let byly v Londýně a v irském Galwayi uvedeny rovnou čtyři jeho hry: trilogie Kráska z Leenane (1996), Lebka v Connemaře (1997), Osiřelý západ (1997) a Mrzák Inismaanský (1996). K posledně jmenované se přidal další hit, Poručík z Inishmoru (2001); druhou volnou trilogii doplňují dosud neuvedené Smrtky z Inisheeru (s nimiž autor prý není dosud spokojen).

 Obratem vznikly překlady do mnoha jazyků a McDonagh se stal jedním z nejčastěji uváděných a divácky nejúspěšnějších dramatiků na světě. A to mu bylo sotva třicet let.

překlad: Ondřej Sokol

režie: Ondřej Sokol

dramaturgie: Roman Císař

scéna: Adam Pitra

kostýmy: Katarína Hollá

hudba: Georges Delerue

Coleman Connor: Jaromír Dulava

Valene Connor: Marek Taclík

Girleen Kelleherová: Sandra Černodrinská

Otec Welsh: Michal Pavlata


Fotografie a videa

Činoherní klub Praha

3.png
Činoherní klub patří k legendárním divadlům pražské kulturní scény již od dob svého založení v 60. letech. Dnešní podoba divadla se od té původní liší, klub si však nadále zachovává přízeň diváků, kterou si vydobyl díky preciznosti své práce a jedinečné intimní atmosféře svých inscenací.
Mapa - Činoherní klub Praha

Ve Smečkách, 110 00, Praha 1

Telefon: +420 211 151 877
E-mail: info@cinoherniklub.cz
Web: http://www.cinoherniklub.cz

Více o místě konání


Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz