Kostel svatého Tomáše (Praha)

Josefská, 110 00, Praha 1
Praha 1/Památky - Praha 1




Dominantu kostela tvoří vysoká štíhlá osmihranná jehlancovitá střecha věže, která patří k typickým siluetám Malé Strany. Z mnohých pohledů, nejen pro svoji určitou atypičnost, ale i pro svoji výšku 62 m, je v lese ostatních pražských věží nepřehlédnutelná. V minulosti gotická, má dnes rysy pozdější barokní přestavby, kdy získala nová oválná a kulatá okna a její rohy byly vyzdobeny pilastry.

Cesta na věž je složitá. Z předsíně sakristie vede nejprve kamenné vřetenové schodiště o 32 stupních a poté široké rovné s 15 schody. Tím se dostaneme na severní emporu. Poté se až do zvonice pokračuje po úzkých ramenech dřevěného schodiště se zábradlím v rytmu 15,10,14,13,20 a 10 schodů. V oknech věže, stejně jako v okně u zvonů, je citlivě osazeno technické zařízení mobilního operátora.

V současnosti jsou ve věži zavěšeny čtyři zvony. Jeden historický nese jméno sv. Augustin a pochází z roku 1652. Ten doplňují ještě tři novější z dílny zvonařského mistra Petra Rudolfa Manouška. Ze zvonice již výše schody nevedou. Je možno pouze obdivovat složitou vazbu krovu věže z mohutných trámů. Po otevření okenice též úžasnou vyhlídku na malostranské střechy a lidské hemžení hluboko dole.

Kostel byl vybudován v letech 1285 až 1379 na místě stejnojmenného staršího kostela připomínaného již v polovině 13. století, který byl nejspíš současně s výstavbou nového postupně bořen. Výstavba probíhala v rámci budování nového kláštera řádu augustiniánů, které v roce 1285 pozval do Prahy český král Václav II. Teprve 17. dubna 1379 byl po dokončení trojlodí kostel vysvěcen, a to papežským legátem kardinálem Pileem.

V červnu 1420 byl kostel vypálen, později vyhořel ještě v roce 1541 při velkém požáru Malé Strany. Zhruba v polovině 16. století začaly jeho opravy v renesančním slohu a 29. prosince 1593 se uskutečnilo jeho znovuvysvěcení. V letech 1727 až 1731 proběhla přestavba kostela bez zásahu do jeho dispozičního řešení.

Poslední generální oprava kostela proběhla v letech 1960 až 1971, další opravy včetně výměny krovu byly provedeny po roce 1990. Od 1. července 2004 je jediným farním kostelem na Malé Straně, pouze u kostela sv. Josefa, který slouží kongregaci anglických panen, je samostatná duchovní správa.


Fotografie a videa


Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz