Fotbalové hřiště Zásada

468 25, Zásada, Tel.: +420 724 115 931, klub@fotbalzasada.cz
Zásada/Sport - Zásada




Fotbalové hřiště Zásada

fotbalove-hriste-zasada-2.jpg
Fotbalové hřiště FK Sokol Zásada se nachází ve stejnojmenné obci nedaleko Železného Brodu. Areál fotbalového hřiště pořádá kromě fotbalových utkání také společenské a kulturní akce, jakými jsou například poutě a koncerty.
Mapa - Fotbalové hřiště Zásada

468 25, Zásada

Telefon: +420 724 115 931
E-mail: klub@fotbalzasada.cz
Web: http://fotbalzasada.webnode.cz


Vzhledem k tomu, že současné hřiště SKZ bylo vzdáleno dosti daleko od obce, byl v tomto roce pronajat nový pozemek a to rovněž od hostinského Marka za domem Františka Vokurky. Ihned byla započata jeho úprava. Tomuto pozemku se dodnes říká Staré hřiště. Tehdy ještě nebyla povinnost pro celky hrát mistrovské soutěže, hrálo se pouze přátelsky. A již v těchto letech byly do Zásady zvány známé kluby jako například Karlínský tým z Prahy, Turnov, Aston Villa Mladá Boleslav, SK Dvůr Králové a mnohé další. V roce 1922 se SKZ již přihlásil do mistrovských soutěží a byl zařazen do tehdejší III. třídy PSŽF. V tomto roce však SKZ postihla smrt předsedy a kormidelníka SKZ Františka Skrbka, který zemřel 16. srpna 1922. On sám byl rovněž zakladatelem šachového spolku, který působil při SKZ a po jeho smrti dostal název Šachový odbor Skrbek. Novým předsedou se stal Josef Louma. Dále se pokračovalo ve výstavbě nového hřiště a obětavými členy a hráči SKZ byly vykonány práce, hodnoceny částkou okolo 30 000 korun, což bylo na tehdejší dobu více jak úctyhodné. K otevření tohoto nového hřiště došlo dne 5. srpna 1923, kdy byl na přátelský zápas pozván SK Dvůr Králové nad Labem, který dokázal SKZ porazit 7:2. V roce 1924 se SKZ poprvé probojoval do II. třídy tehdejšího libereckého okrsku, který byl pro SKZ nejbližší. Na starém hřišti se u příležitosti sehrání přátelského utkání 29. května 1925 objevila dokonce i pražská Slávia.

Hřiště, i když již bylo na svou dobu velmi moderní, mělo však velmi malé rozměry a SKZ toužil mít svůj vlastní sportovní areál, jehož by byl majitelem a nemusil platit nájem. V roce 1929 se tehdejší správce Josef Louma vzdal odměny za tuto svoji činnost a částku ve výši 500 korun, což bylo ještě na tehdejší dobu hodně peněz, věnoval SKZ. Dne 11. března 1929 byl podepsán Petrem Rydvalem návrh, aby tato odměna, která náležela správci, byla uložena do spořitelny a tím byl vytvořen základní fond na zakoupení pozemku pro nové hřiště. Fond byl na základě Loumova daru pojmenován jeho jménem, což bylo členy SKZ jednohlasně přijato. Jelikož tento rok 1929 byl rokem desetiletého výročí od založení SKZ, uspořádali se velkolepé oslavy, které se konaly o svatodušních svátcích.

Výstavba nového hřiště
Již zmíněný rok byl pro zásadskou kopanou důležitý i další významnou událostí. Ve schůzi výboru 14. listopadu 1929 podal Petr Rydval návrh, aby byl zakoupen pozemek na nové hřiště od Bohumila Dohelského za 37 500 korun. Výbor s tímto návrhem souhlasil a svolal mimořádnou valnou hromadu na den 19. listopadu 1929, která tento návrh rovněž odsouhlasila. Koupě byla poté uskutečněna. Pan Dohelský sám věnoval jménem své dcery dar ve výši 500 korun. V obci se také uskutečnila sbírka, která přinesla necelých 25 000 korun, čímž se projevil kladný postoj občanů Zásady k SKZ oproti dřívějším dobám, kdy byly nepřejícími rozvoji klubu dokonce ukradeny ze hřiště branky. Kopaná konečně začala být populární a mnoho lidí se o ni již zajímalo. Ihned se musel také zvolit stavební výbor, do kterého byli dosazeni Petr Rydval, František Rydval starší, Emil Radkovič, Josef Louma starší, Jaroslav Kopal a Karel Motejlek starší. Tím pomalu skončil rok 1929, rok desetiletého výročí od založení SKZ. Čas však plynul dál a s ním i život zásadské kopané. Velké finanční náklady byly vyčleněny na stavbu hřiště a při tom se nezapomínalo na prvotní poslání SKZ, na sportovní činnost. A tak se hráči poctivou přípravou snažili probojovat opět mezi elitu kraje, do I.A třídy, což se jim podařilo až roku 1931 V témže roce se začalo se stavbou hřiště, které slouží SKZ dodnes. Úprava nerovného terénu na hřiště požadovaných parametrů si vyžádala tři roky perné práce. Muselo se přemístit téměř 15 000 m3 zeminy. Uvážíme-li, že v tehdejší době nebyla k dispozici žádná mechanizace, jako například buldozery, bagry a podobně, vykonala se práce přímo obrovská. Ovšem tato obrovské práce byla, až na 3776 hodin, za které bylo z klubovní kasy zaplaceno 7876 korun, provedena zcela zdarma! Navíc každý člen SKZ musel zaplatit částku 100 korun a odpracovat 100 brigádnických hodin. Avšak mnoho členů odpracovalo hodin mnohem více. V současné době si to snad nikdo nedovede představit, jakou ohromnou práci tehdejší hráči, funkcionáři a ostatní členové vykonali.

Nové hřiště bylo slavnostně otevřeno 6. srpna 1933. Slavnost začala velikým průvodem přes obec a zlatým hřebem bylo přátelské utkání SKZ s tehdejším mužstvem AC Sparty Praha, která nastoupila s mnoha známými hráči, v sestavě Klenovec, Moudrý, Horák, Uhlíř, Skrbek, Pelcner, Koberec, Kreuz, Nápravník a Koubek. Sparta sice tehdy zvítězila 8:1, ale SKZ se ujal vedení brankou Václava Tomše a celou půlhodinu dokázal tento stav udržet. Na tehdejší dobu bylo naše hřiště jedno z nejlepších hřišť PSŽF.




Fotografie a videa


Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz