Kostel sv. Josefa (Malá Strana)

Josefská, 118 00, Praha 1, Tel.: +420 257 532 100, kostel.josef.malastrana@seznam.cz
Praha 1/Památky - Praha 1




Kostel sv. Josefa (Malá Strana)

kostel-sv-josefa-mala-strana-1.jpg
Římskokatolický kostel sv. Josefa v Praze na Malé Straně je centrální stavba v barokním slohu, vybudovaná v letech 1686 až 1692 architektem Abrahamem de Parigi v dnešní Josefské ulici (dříve K svatému Tomáši). Byl postaven u kláštera karmelitek zřízeného krátce před výstavbou kostela. Karmelitky zde působily až do roku 1782, kdy je nahradily anglické panny, které klášterní budovu využívaly do roku 1920. Společně s klášterem je kostel chráněn jako kulturní památka České republiky.
Mapa - Kostel sv. Josefa (Malá Strana)

Josefská, 118 00, Praha 1

Telefon: +420 257 532 100
E-mail: kostel.josef.malastrana@seznam.cz
Web: Nevyplněno


Architektura

Protože magistrát bránil dalšímu skupování pozemků po velkých výkupech Valdštejnem, jezuity a novou šlechtou (viz. bitva na Bílé Hoře), stavby začaly být drobnější a detailněji propracované. Též se objevily exotické proudy. Kostel sv. Josefa například připomíná jezuitskou architekturu vlámské Lovaně. Flandry byly politicky rakouské. Dnes jsou takové stavby součástí holandské architektury. Na malých parcelách se projevovaly odlišné architektonické postupy, které byly v českém kulturním prostředí často nezvyklé.

Sochy na fasádě kostela, hlavní a oba vedlejší oltáře jsou dílem (dílny) sochaře Matěje Jäckla. Obrazy pro hlavní (Svatá rodina) a jeden vedlejší oltář (Vidění sv. Terezy) zhotovil Petr Brandl.

(Zdroj: Wikipedie)

Protože magistrát bránil dalšímu skupování pozemků po velkých výkupech Valdštejnem, jezuity a novou šlechtou (viz bitva na Bílé Hoře), stavby začaly být drobnější a detailněji propracované. Též se objevily exotické proudy. Kostel sv. Josefa například připomíná jezuitskou architekturu vlámské Lovaně. Flandry byly politicky rakouské. Dnes jsou takové stavby součástí holandské architektury. Na malých parcelách se projevovaly odlišné architektonické postupy, které byly v českém kulturním prostředí často nezvyklé.
  Otvírací dny Čas
Celoročně Po - Ne 10:00 - 18:00
  • Adorace Nejsvětější Svátosti Oltářní pondělí - pátek od 13:00 do 16:00
  • Mše svatá ve středu v 17:00 hodin česky, v neděli v 11:00 hodin francouzsky



Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz