Kostel sv. Šimona a Judy

Dušní, 110 00, Praha 1, Tel.: +420 222 321 068, j.sefrna@fok.cz
Praha 1/Památky - Praha 1




Kostel sv. Šimona a Judy

kostel-sv-simona-a-judy-1-1.jpg
Kostel svatého Šimona a Judy v Praze na Starém Městě se nachází v Dušní ulici. Jedná se o barokní jednolodní stavbu, která byla postavena v letech 1615–1620 na místě staré gotické kaple, z které se dochovala jen severní boční loď. Kostel byl součástí špitálu milosrdných bratří. V letech 1720–1721 na fasádách proběhly vrcholně barokní úpravy. Hlavní oltář pochází od Hagera z roku 1773. Je na něj zavěšený obraz od V. V. Reinera. Boční oltáře pocházejí od J. R. Bysse a J. Šterna. V dnešní době tento chrám slouží jako koncertní síň.
Mapa - Kostel sv. Šimona a Judy

Dušní, 110 00, Praha 1

Telefon: +420 222 321 068
E-mail: j.sefrna@fok.cz
Web: Nevyplněno


Kostel sv. Šimona a Judy v ulici U Milosrdných na Starém Městě pražském je výjimečný již svým zasvěcením. Jako jediný z pražských kostelů je zasvěcen apoštolské dvojici sv. Šimona Horlivce a Judy Tadeáše, kteří společně hlásali evangelium v severní Africe a Persii a oba zemřeli mučednickou smrtí.

Na místě dříve stávala špitální kaple stejného zasvěcení, založená před rokem 1357. Stejného zdiva bylo částečně použito v letech 1615-1620, kdy zde byla vystavěna sálová stavba s emporami a výklenkovými kaplemi. Pozdně renesanční kostel sloužil jako modlitebna českých bratří. Vysvěcen byl 14. července 1620. Již krátce nato, o Štědrém dnu téhož roku, císař Ferdinand II. odevzdal kostel řádu milosrdných bratří.

Ti se vzápětí pustili do přestavby modlitebny na katolický kostel a zároveň do výstavby svého konventu a velké nemocnice. Kostel, který byl nově vysvěcen v roce 1632, získal dalšími úpravami barokní podobu. Když poté daleko později, za komunistického režimu, musel řád milosrdných bratří konvent i kostel opustit, stal se z kostela depozitář Muzea hl. m. Prahy. Po roce 1990 se dostal kostel zpět do rukou svých majitelů, byl důkladně zrekonstruován a dlouhodobě propůjčen pro pořádání koncertů komorní hudby. Rovněž došlo k velké opravě zdejších historických varhan.

Kostel je otevřen v době konání kulturních akcí.


Fotografie a videa


Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz