Kostel sv. Kajetána

Nerudova, 118 00, Praha 1, Tel.: +420 257 530 556
Praha 1/Památky - Praha 1




Kostel sv. Kajetána

kostel-sv-kajetana-1.jpg
Římskokatolický kostel Panny Marie Matky ustavičné pomoci, zvaný též u Kajetánů, se nachází v Praze v Nerudově ulici na Malé Straně. Byl postaven spolu s klášterem řádu theatinů (někdy nazývaných dle sv. Kajetána kajetáni). Základní kámen byl položen v roce 1691, stavba byla dokončena patrně počátkem 18. století a k vysvěcení došlo až 29. září 1717. Po zrušení kláštera v roce 1789 hrozila kostelu demolice, nakonec byl ale zachráněn a svěřen do správy náboženské matice. V roce 1869 jej získali redemptoristé, kteří kostel zrenovovali a změnili jeho patrocinium na současné. V současnosti je společně s klášterem chráněn jako kulturní památka České republiky.
Mapa - Kostel sv. Kajetána

Nerudova, 118 00, Praha 1

Telefon: +420 257 530 556
E-mail: Nevyplněno
Web: Nevyplněno


Kostel byl vystavěn v ušlechtilém slohu barokního klasicismu na ploše dvou domů v letech 1691–1717 pravděpodobně podle projektu J. B. Matheye. Průčelí dostavěl J. B. Santini, jehož záměrem bylo zdůraznit výšku stavby oproti vedlejšímu Thunovskému paláci. Stavba kostela se protáhla, protože byla ohrožována sousední Strahovskou bránou, která hrozila sesutím a kterou bylo nejprve třeba zbořit; trvalo dvě desetiletí, než kajetáni získali povolení malostranské obce.

Cenná vnitřní výbava je dílem sochařů M. V. Jäckela a J. O. Mayera, malířů F. X. Balka, M. V. Hawlachse, J. V. Callota, F. Rothmayera a daších. Kostel v roce 1783 zrušil Josef II., pro velký zájem věřících byl ale po třech letech opět zpřístupněn a plnil filiální funkci chrámu sv. Mikuláše. V roce 1869 získali kostel i se sousedním klášterem redemptoristé (liguriáni), kteří jej zasvětili Božské prozřetelnosti, náboženským účelům sloužil kostel i v období komunistické vlády. Kostel je dějištěm Arbesova romaneta Poslední dnové lidstva (1895).

Pravidelné mše svaté se zde konají v pátek v 18 hodin.


Fotografie a videa


Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz