Lada Jelínková

Datum narození: 18.11.1974 / Místo narození: Brno, Československo

Vyrůstala v Křenovicích u Vyškova, po gymnáziu studovala herectví v Brně. Na JAMU začala studovat muzikál, po roce ale přešla na činoherní herectví. Na jevišti získávala zkušenosti v rámci inscenací studentské scény Marta v Brně (Ženitba, Figarova svatba). JAMU absolvovala v roce 1998 a dodnes v rozhovorech ráda připomíná, že velkou inspirací pro ni byl pedagog a herec Josef Karlík. Již za studií získala zkušenosti s televizní kamerou, a sice v seriálu Detektiv Martin Tomsa (1994) natáčeném v Brně.

Již jako absolventka JAMU si zahrála titulní postavu židovské dívky Hanky, v Kachyňově snímku Hanele (1999). Mezitím získala první stálé angažmá v Divadle F. X. Šaldy v Liberci (1998-2001), kde dostala velké příležitosti v roli Kněžny v Jiráskově Lucerně nebo Abigail v Čarodějkách ze Salemu. V libereckém představení Shakespearovy hry Jak se vám líbí, si ji vyhlédl ředitel Činoherního klubu Vladimír Procházka. V Praze začala hrát jako host a od roku 2001 má v Činoherním klubu stálé angažmá.

V Činoherním klubu hrála několik let například ve hře Deskový statek (2001), která se těsně před derniérou dočkala i televizního záznamu (2008). V televizi byl uveden záznam i další úspěšné hry Impresário ze Smyrny (2006), která je na repertoáru již od roku 2004. Od roku 2008 hraje také v představení Ptákovina.

(zdroj: ČSFD, Pavel "argenson" Vlach)



Fotografie a videa

Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz