Datum a čas konání Místo konání Vstupenka
22.6.2016 19:30 Činoherní klub Praha Vstupenky
6.5.2016 19:00 Činoherní klub Praha Vstupenky

Příběh naprostého vzájemného neporozumění. Příběh, v němž protipólem Smrti je Touha. Hra se původně jmenovala Neproniknutelná noc. Ti lidé, jeden každý, cítí, myslí a jedná pouze z popudu sebe. Každý má své samostatné Já. Prostě neprojevuje se tam žádná autorská vůle. A právě to je základ dokonalosti této hry. Je to americká hra, která je navíc vpravdě americká. Čím déle do této hry pronikáte, tím víc chápete, jak hra je nekonečně duševně plná a smekáte před tímto dramatikem pomyslný klobouk.


Délka představení: 195 minut

V roce 1951 natočil režisér Elia Kazan slavný snímek Tramvaj do stanice Touha, který získal 12 nominací Americké filmové akademie, z nichž čtyři byly proměněny v Oscary. Kromě Marlona Branda byli nejvyšší filmovou trofejí oceněni všichni hlavní představitelé – Vivien Leighová, Kim Hunterová a Karl Malden.

Československá premiéra Tramvaje do stanice Touha se konala v ostravském Divadle Petra Bezruče (8. listopadu 1960) v překladu Bedřicha Bechera a na představení spolupracovali hned čtyři budoucí členové Činoherního klubu – režie: Jan Kačer, výprava: Luboš Hrůza, Blanche: Nina Divíšková /alternace Marie Viková/, Stella: Jiřina Třebická /alternace Štěpánka Ranošová/.

Tramvaj do stanice Touha je druhou hrou Tennessee Williamse, která se objevuje na repertoáru Činoherního klubu. Tou první byl Skleněný zvěřinec v režii Vladimíra Strniska (premiéra 25. března 1997) s Věrou Galatíkovou (Matka), Petrou Špalkovou (Dcera), Ivanem Řezáčem (Syn) a Tomášem Pavelkou (Host).

Překlad: Luba a Rudolf Pellarovi

Režie: Ladislav Smoček

Dramaturgie: Roman Císař, Vladimír Procházka

Scéna: Hans Hoffer

Kostýmy: Simona Rybáková

Blanche Dubois: Lucie Žáčková

Stanley Kowalski: Jan Hájek

Stella Kowalská: Marika Procházková

Harold Mitchell (Mitch): Matěj Dadák

Eunice Hubbellová: Lada Jelínková

Steve Hubbell: Otmar Brancuzský

Mladík: Václav Šanda

Lékař: Petr Křiváček

Sestra: Zuzana Vojtíšková


Fotografie a videa

Činoherní klub Praha

3.png
Činoherní klub patří k legendárním divadlům pražské kulturní scény již od dob svého založení v 60. letech. Dnešní podoba divadla se od té původní liší, klub si však nadále zachovává přízeň diváků, kterou si vydobyl díky preciznosti své práce a jedinečné intimní atmosféře svých inscenací.
Mapa - Činoherní klub Praha

Ve Smečkách, 110 00, Praha 1

Telefon: +420 211 151 877
E-mail: info@cinoherniklub.cz
Web: http://www.cinoherniklub.cz

Více o místě konání


Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz