Karolinum

Ovocný trh, 110 00, Praha 1, Tel.: +420 224 491 111, uk@cuni.cz
Praha 1/Vzdělání - Praha 1




Slavnostním a reprezentačním účelům slouží Velká aula, centrální místnost, ve které se konají imatrikulace a promoce studentů a absolventů. Slavnostní atmosféru auly dotváří gobelín z dílny M. Teinitzerové, socha Karla IV. sochaře K. Pokorného, gotický arkýř s původní kaplí, gotický portál Husova branka a barokní varhany nad alegoriemi Múz autora V. Sychry. Velkou aulu jste mohli zahlédnout i v několika českých filmech, natáčely se tu scény ke snímkům Jak básníkům chutná život, Experiment Eva a Chalupáři.

Malá aula zdobená obrazy malířů Heintsche, Brandla a Molitora sloužila jako posluchárna lékařské fakulty a také se tu konaly volby rektorů pražské univerzity.

Zajímavostí je, že po Karolinu je pojmenována planetka, kterou objevil v roce 1979 Ladislav Brožek ve hvězdárně Kleť. Planetka se jmenuje 2 288 Karolinum.

Už v roce 1383 získal budovu Karolina pro univerzitu Václav IV., syn Karla IV. Od roku 1386 sloužila historická budova jako sídlo pražských profesorů, shromaždiště univerzity a rezidence rektora, akademických představitelů a úřadů.

V letech 1715–1718 získala budova novou tvář, barokně ji přestavěl architekt František Maxmilián Kaňka. Největší změnou ale prošlo Karolinum v letech 1945–1959 během rekonstrukce vedené architektem Jaroslavem Fragnerem, při ní bylo vytvořeno i čestné nádvoří s kašnou se třemi lvy. Poslední zásah do podoby stavby provedl v letech 1996–1997 architekt Tomáš Šantavý. V přízemí byl vybudován Císařský sál a v suterénu zasedací místnosti. Císařský sál nese jméno podle obrazů, které zdobí jeho zdi, jsou na nich vyobrazeni Marie Terezie, Josef II. a Leopold II.


Fotografie a videa


Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz