Jazz Tibet Club

Sokolská, 779 00, Olomouc, Tel.: +420 585 230 399, club@jazztibet.cz
Olomouc/Kluby - Olomouc




Na samém počátku 90. let se několik nadšenců spojilo dohromady a vytvořilo dnes již legendární olomouckou klubovou značku Jazz Tibet Club. Ač se to tak nezasvěcenému na první pohled nezdá, slovo Tibet v názvu neodkazuje ani tak k buddhismu, jako spíše k nejgeniálnějšímu z velkých Čechů Járu Cimrmanovi. Právě on totiž podle nezávislých výzkumů vědecké obce kolem dua Smoljak/Svěrák stojí za vynálezem moderního jazzu, který objevil při své návštěvě právě v Tibetu.

Samotné prostory klubu bývávaly dříve místem, kde se skladovala sůl. Ještě později sůl nahradila stavební suť. Rok 1994 se pro objekt stává zlomovým, protože tuto stavební suť nahrazují hudebníci a umělci. Dramaturgie klubu míří vysoko a je určena pro ta nejcitlivější a nejnáročnější fajnšmekrovská ouška hudebních žíznivců. Mezi světem ošlehanými jazzmany se objevují i ryze nu-jazzová uskupení. Mezi ně lze zařadit bezesporu pražsko-norsko-americký Alvik s vynikajícím muzikantem a zvukařem Michalem Pajdiakem nebo elektronicky barvitý Floex.

Klub prošel nedávno rekonstrukcí. Na zdech tu visí plakáty světových hvězd, celý interiér je orientálně laděný. Součástí klubu je skvělá restaurace, která nabízí pochutiny mlsným návštěvníkům, zvláště místní burgery jsou vyhlášené široko daleko. Spojení zvukového a chuťového prožitku potom dotváří celkovou atmosféru tohoto kulturního místa.




Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz