Štola sv. Antonína Paduánského

254 01, Luka pod Medníkem, Tel.: +420 241 950 791, info@muzeumjilove.cz
Luka pod Medníkem/Památky - Luka pod Medníkem




Štola sv. Antonína Paduánského

stola-sv-antonina-paduanskeho-1.JPG
Štola sv. Antonína Paduánského je jedním z mnoha desítek důlních děl v této části Kocourského žilného pásma, v Hrádeckém vrchu. Přelom 17. a 18. století znamenal po třech stoletích úpadku první větší oživení těžby zlata od husitských nepokojů. Zájem těžařů se soustředil hlavně na Kocourské pásmo, kde byly otevírány staré práce i zakládána nová důlní díla. V okolí Starokocourské štoly pracovali v polovině 18. století těžaři knížete Josefa Viléma Fürstenberka.
Mapa - Štola sv. Antonína Paduánského

254 01, Luka pod Medníkem

Telefon: +420 241 950 791
E-mail: info@muzeumjilove.cz
Web: http://muzeumjilove.cz/Stola-Paduanskeho.aspx


Na štole sv. Antonína Paduánského se pracovalo v letech 1753 a 1754. V dobových zprávách se píše, že „nalezli staré dílo hluboké 22 láter (přibližně 40 metrů), a protože nebyla hned spatřena nadějná žilovina, dílo opustili.“ Štola byla pak nepřístupná více jak 250 let. Zabezpečení opuštěného důlního díla provedl mezi lety 2005 – 2007 státní podnik Diamo. Od roku 2007 byla práva a povinnosti k této štole převedena na muzeum.

První návštěvníky pak štola přivítala v roce 2008. Zabezpečení štoly proběhlo s ohledem na její zpřístupnění veřejnosti citlivě, pomocí výdřevy, která byla usazena do původních vysekaných skalních patek. Trasa pro návštěvníky je výjimečná nejen v Jílovém, ale i mezi ostatními zpřístupněnými důlními díly v naší zemi. Vede totiž ve dvou úrovních, spojení mezi nimi je realizováno systémem sedmi žebříků a povalů v původním úzkém komíně. Navíc není chodba osvětlena, každý návštěvník projde prohlídkovým okruhem se skutečnou hornickou lampou. Velikost dobývek je ze všech tří zpřístupněných štol největší, na stěnách jsou stopy po ručním vrtání, způsob dobývání dokumentuje technologii používanou v 18. století.
Profil zadní části (veřejnosti nepřístupný) a rozměry chodeb horního patra jsou pravděpodobně zbytky původního, mnohem staršího dolu. Délka hlavní chodby má podle historických map délku kolem 170 metrů.

Jak se ke štole dostanete:

  • Doporučujeme dopravu vlakem – posázavským Pacifikem, který vyjíždí z nádraží Bráník.
  • Autobusem MHD č. 332, který jede  ze stanice metra Budějovická (trasa C).
  • Mototuristy upozorňujeme, že parkování u štoly není možné! Nejbližší místa k parkování najdete v Jílovém (3 km), v Kamenném Přívoze (2 km), v Horním Studeném před závodem HAKI (1,5 km), na Žampachu (0,7 km) a v Dolním Studeném u památné lípy (0,5 km). Autobus zaparkuje jen v Jílovém nebo H. Studeném. Ze všech jmenovaných míst vede ke štole trasa naučné stezky Jílovské zlaté doly.
Pouze s průvodcem: ne
Možnost odborného výkladu: ne
Nutné výklad objednat: ne
Výklad v jiném jazyce:  
Popisky v jiném jazyce: ne
Jazyk popisků:  
Poslední návštěva:  
Doba prohlídky:  
Počet návštěvníků pro průvodce:  
Počet návštěvníků pro vstup:  
Suvenýry: ne
Občerstvení: ne
Bezbariérový přístup: ne
Šatna: ne
WC: ne
Služby:  
  Otvírací dny Čas
Duben - Červen So + Ne, svátky 10:00 - 17:00
Červenec - Srpen Út - Pá 13:00 - 17:00
  So + Ne, svátky 10:00 - 17:00
Září - Říjen So + Ne, svátky 10:00 - 17:00

Fotografie a videa


Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz