Zábavně naučná stezka rytíře Miloty Kolowrata


Je nám to líto...

Omlouváme se, bohužel pro tuto akci
momentálně nenamáme žádné volné termíny.

Zobrazit jiné akce


Tato stezka byla stylizována v duchu výchovy mladých rytířů, čemuž odpovídá i výběr jednotlivých herních prvků. Vstup do příkopu pouze s průvodcem, možnost zapůjčení příslušenství (kuželky, meč, štít, sekyra, luk, šípy, kopí).


Zábavně naučná stezka v zámeckém příkopu byla instalována během II. etapy rekonstrukce s pracovním názvem „Zručský zámek ožívá II.“ v měsíci dubnu 2010.

Všechny tyto herní prvky jsou vyrobeny z akátového dřeva (Robinia Pseudoacacia) v kombinaci s dubovým dřevem, které se vyznačuje vynikajícími rekonstrukčními vlastnostmi. Veškeré dřevo je od fáze těžby, přes odkornění, broušení a svázání do sestav opracováno ručně. Závěrečný zpracovaný materiál je lazurován těmi nejkvalitnějšími syntetickými, přírodními olejovanými barvami.

Stezka obsahuje:

  • Hod sekyrou
  • Rytířský souboj
  • Kuželník
  • Houpadlo
  • Pískoviště „rybolov“
  • Přelízka „bidýlko“
  • Totem „šplhací rytíř“
  • Rytířský turnaj
  • Erb
  • Lukostřelba

Historie zámeckého příkopu a naučné stezky

Zámecký příkop je zřejmě z části původní. Vezme-li v úvahu, že staré opevnění končilo před mostkem vedoucím na dnešní zámecké nádvoří, což je vlastně nad příkopem, není vyloučeno, že původní příkop sloužil jako obranný a zcela dobře nad ním mohl být padací most. Blížil-li se k opevněnému sídlu nepřítel, most se zvedl a přístupu se tak zamezilo.

Při schebkovské přestavbě zámku se pak navázalo na původní dochované opevnění a to bylo dokončeno až k zámecké vstupní bráně. Protože už nesloužilo jako obranné, nebylo už tak mohutné a otvory v něm už neslouží ke střílení, ale jako průzory na řeku Sázavu, nově zbudovanou železniční dráhu a na městečko.

Do příkopu se posléze vysázely stromy a keře, schody a branky se postavily tak, aby se dalo příkopem procházet.
Bohužel v období, kdy zámek opustili Schebkové, se příkop netěšil nějak zvlášť velké pozornosti. Příkopy zahalily přerostlé tisy, břečťan, stromky a keře z náletů, kopřivy. Někteří občané si z těchto míst udělali dokonce odkladiště nepotřebného haraburdí, a tak pohled do části příkopu nebyl nijak lákavý. V  70. a 80. letech minulého století část příkopu přebudovala místní mládež na letní kino a hojně jej využívala. Bohužel tito mladí dospěli a jejich děti a vnoučata změnily zájmy a postupně zarůstalo i toto místo.

V posledních letech se však pozornost města obrátila, mimo jiné i k příkopu. Divoké skládky a přerostlá zeleň vzaly za své. Odkryl se zajímavý prostor a rodily se nápady, jak ho nejlépe využít. Po všech úvahách prorazila myšlenka, že už jednou příkop sloužil mládeži, tak  proč se toho nedržet.

Projekt „Zručský zámek ožívá“ ve své druhé etapě řešil tedy i využití příkopu, přítomnost se zde pojí s minulostí. Dnešní děti hodiny vysedávající u počítačů si zde zde, na připravených atrakcích, mohou vyzkoušet něco z výcviku a umění někdejších mladých rytířů. Naučná stezka má 10 stanovišť. Herní prvky představují různé historické motivy, např. rytířské souboje, lov, lukostřelbu, houpadlo a další. Jsou vyrobeny ze dřeva, aby byly v souladu s architektonickým charakterem prostředí zámku, a nenarušují tedy ráz a charakter prostředí. Stezka byla nazvána podle rytíře Miloty Kolowrata, jednoho z nejvýznamnějších středověkých vlastníků tehdejšího zručského hradu.

  Otvírací dny Čas Poslední prohlídka
25. 4. 2015 - 28. 9. 2015
Po - Pá 08:00 - 17:00 16:30
25. 4. 2015 - 28. 9. 2015 So - Ne 10:00 - 17:00 16:30


Zámek Zruč nad Sázavou

zamek-zruc-nad-sazavou-hlavni.jpg
Zámek se nachází v parku nad městem, na pravém břehu Sázavy. Historie Zámku ve Zruči nad Sázavou je zahalena mnoha tajemstvími. Osídlování nedotčeného Posázaví se datuje od roku 1032, téhož roku byl založen Sázavský klášter, jehož historie je údajně spjatá s místním zámkem. Z gotického hradu ze 14. stol. přestavěn roku 1547 na zámek. Dnes v objektu sídlí Městský úřad.
Mapa - Zámek Zruč nad Sázavou

Zámek, 285 22, Zruč nad Sázavou

Telefon: +420 327 531 579
E-mail: infocentrum@mesto-zruc.cz
Web: http://www.mesto-zruc.cz

Více o místě konání


Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz