Prohlídkový okruh II – Soukromé apartmány


Je nám to líto...

Omlouváme se, bohužel pro tuto akci
momentálně nenamáme žádné volné termíny.

Zobrazit jiné akce


Prohlídkou soukromých pokojů vstupujeme do života jednotlivých členů knížecí rodiny Schwarzenberg.


Návštěvníci si prohlédnou vybrané zámecké salony, včetně tzv. Lovecké síně (dnešní Lovecké jídelny), která přiléhala k soukromým pokojům majorátního pána. Do Lovecké jídelny se dostaneme přes Hamiltonův salon, Kuřácký salon a Malou jídelnu Terezie. Opět nás obklopuje bohatá výzdoba stěn s loveckými trofejemi, starými zbraněmi a cennými obrazy. Soukromé pokoje jsou ovšem komornějšího rázu než salony a sály, které je možno navštívit na hlavní trase.

Posledním majitelům zámku, knížeti Dr. Adolfovi Schwarzenbergovi (1890-1950) a jeho manželce kněžně Hildě (1897-1979) , jsou věnovány další pokoje, do kterých projdeme zajímavou místností, tzv. přípravnou  u Lovecké jídelny. Jako u ostatních velkých budov byla i na hlubockém zámku potřeba upravit jídlo před vlastním servírováním v tzv. Přípravně, vzhledem ke vzdálenostem od zámecké kuchyně. Pomocí tepelného boxu, vařičů, či termopodnosů s poklopem se udržovala správná teplota podávaného jídla.

Schodištěm v hlavní věži navštívíme osobní pokoje manželky posledního majitele Dr. Adolfa kněžny Hildy. Můžeme si prohlédnout jak soukromé apartmá, tj. pracovnu, oblékárnu, ložnici a salón, tak část určenou pro služebnictvo, včetně sanitárního zařízení, moderní koupelny se záchodem a bidetem. Poslední obyvatelka se svým manželem zde byla do konce roku 1939, kdy emigrovali před nacisty do zámoří. Zajímavé jsou jejich četné cesty a pobyt v Africe ve třicátých letech, kde si koupili  farmu.

Velký Mramorový sál v neorokokovém stylu z poloviny 19. století se vymyká svým charakterem z ostatních interiérů. Jeho stěny jsou obloženy umělým mramorem a strop zdoben štukováním. Mezi nejcennější zámecké evropsky významné exponáty patří dvoje rokokové sáně, jedny stříbřené, druhé zlacené z poloviny 18. století. Na stěnách je doplňuje cyklus 4 nástěnných koberců ze 17. století, zobrazující tématiku Španělské jezdecké školy. Další čtyři koberce ze souboru jsou umístěny v expozici zámecké konírny na zámku v Třeboni. Chodbou kolem osobního a nákladního výtahu se opět zámeckou věží vrátíme na nádvoří zámku.

  Otvírací dny Čas Doba prohlídky
Leden - Březen So + Ne 10-16 55 minut
Duben So + Ne 9-16:30 55 minut
Květen - Červen So + Ne 9-17 55 minut
Červenec - Srpen Denně 9-17 55 minut
Září - Říjen So + Ne 9-16:30 55 minut
Listopad - Prosinec So+Ne+Sv 10-16 55 minut

Interval mezi prohlídkami 1x 60 minut.

Počet návštěvníků ve skupině 25 osob.


Fotografie a videa

Státní zámek Hluboká

statni-zamek-hluboka-5.jpg
Tento pohádkový zámek získal svou dnešní podobu po neogotické přestavbě v 19. století, kterou nechali provést Schwarzenbergové. Romantická stavba svým cimbuřím, věžičkami a bílými zdmi připomíná zámky z dětských knih a je mnohými označována za nejkrásnější zámek v Čechách. Tento objekt, připomínající zámky tudorovské Anglie, stojí 15 km severně od Českých Budějovic.
Mapa - Státní zámek Hluboká

Bezručova, 373 41, Hluboká nad Vltavou

Telefon: +420 387 843 911
E-mail: hluboka@npu.cz
Web: http://www.zamek-hluboka.eu

Více o místě konání


Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz