Muzeum „Od verpánku k Baťovi''


Je nám to líto...

Omlouváme se, bohužel pro tuto akci
momentálně nenamáme žádné volné termíny.

Zobrazit jiné akce


Muzeum Od verpánku k Baťovi vzniklo z iniciativy místního občanského sdružení Rodáků a přátel Zruče nad Sázavou a okolí. Ukazuje dobu, kdy ve Zruči pracoval ševcovský klan Adriánů, a popisuje následný příchod Jana Antonína Bati, výstavbu továrny na výrobu obuvi a nové městské čtvrti spojenou s přílivem pracovních sil a změnu životního stylu tehdejších Zručáků.


Místní podnik dostal nové jméno, a to Sázavan, a postupně se začal specializovat na výrobu obuvi pro děti. S tímto sortimentem se dostal i na světové trhy. Botičky ze zručského Sázavanu byly dokonce označovány visačkou s logem žirafy, což na světových trzích znamenalo „absolutně nezávadná obuv“. Práci ve všech obuvnických závodech nacházelo mnoho lidí z širokého okolí. V našem městě se dokonce nacházela učňovská, později i střední škola.

Velké změny v továrně nastaly po sametové revoluci v roce 1989. Národní podnik Sázavan se transformoval na akciovou společnost. Nad tím, co se dělo potom, ještě dodnes někteří bývalí zaměstnanci kroutí nevěřícně hlavou. Kdysi tak velký a slavný výrobce dětské obuvi začal postupně výrobu omezovat a nakonec ji zcela ukončil. Stovky lidí zůstaly bez práce. A vzorky sázavanských botiček obdivují maminky ještě dnes.

Ze slavného podniku zůstal jen strojírenský závod Sázavan-Strojírny, a. s., dnes WIKOV Sázavan s.r.o.. Na obuvnickou výrobu však místní lidé nezapomněli a zřízení muzea přivítali. Sami nabízeli spolupráci při jeho tvorbě a věnovali některé zajímavé materiály a exponáty. Pomoc v podobě finančních příspěvků poskytoval průběžně i Středočeský kraj.

  Otvírací dny Čas Doba prohlídky
25. 4. 2015 - 28. 9. 2015
Po - Pá 08:00 - 17:00 30 minut
25. 4. 2015 - 28. 9. 2015 So - Ne 10:00 - 17:00 30 minut

Fotografie a videa

Zámek Zruč nad Sázavou

zamek-zruc-nad-sazavou-hlavni.jpg
Zámek se nachází v parku nad městem, na pravém břehu Sázavy. Historie Zámku ve Zruči nad Sázavou je zahalena mnoha tajemstvími. Osídlování nedotčeného Posázaví se datuje od roku 1032, téhož roku byl založen Sázavský klášter, jehož historie je údajně spjatá s místním zámkem. Z gotického hradu ze 14. stol. přestavěn roku 1547 na zámek. Dnes v objektu sídlí Městský úřad.
Mapa - Zámek Zruč nad Sázavou

Zámek, 285 22, Zruč nad Sázavou

Telefon: +420 327 531 579
E-mail: infocentrum@mesto-zruc.cz
Web: http://www.mesto-zruc.cz

Více o místě konání


Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz