Reinerova freska a proměny zámeckého areálu


Je nám to líto...

Omlouváme se, bohužel pro tuto akci
momentálně nenamáme žádné volné termíny.

Zobrazit jiné akce


Speciální prohlídkový okruh se skládá se ze tří částí. Expozice Hospital - Duchcov připomíná valdštejnský barokní špitál v zámecké zahradě, jenž byl v roce 1958 zbytečně vyhozen do povětří z důvodu zamýšlené povrchové těžby uhlí. Videoinstalace Laputoidy / Tikající krajina netradičním způsobem přibližuje proměny zámeckého areálu v Duchcově a momenty z historie krajiny. Výstava Ve věci Reiner-freska v Pavilonu pro Reinerovu fresku mapuje transfer vzácné fresky Nanebevzetí Panny Marie, díla Václava Vavřince Reinera.


Expozice špitálu
Před demolicí byla z hraběcího špitálu zachráněna vzácná sochařská a malířská výzdoba, jejíž část je po mnoha letech znovu vystavena. Své místo tato výzdoba nachází ve výstavním prostoru na přízemí jihozápadního traktu duchcovského zámku v tzv. Barokním sále. V expozici můžete shlédnout čtyři kolorované dřevořezby světců, hlavice pilastrů a rozměrnou oválnou olejomalbu V. V. Reinera „Svatá rodina“ z interiéru špitálního kostela.

Videoinstalace
Expozice, věnovaná špitálu, počítá i s využitím moderní audiovizuální techniky. Proměny zámeckého areálu v Duchcově zaujaly pořadatele AniFestu 2012, kteří se rozhodli připravit jedinečné audiovizuální dílo, pracující s technikou animace. Dílo Laputoidy / Tikající krajina je vytvořeno speciálně na míru výstavního sálu zámku a jeho hlavním motivem jsou proměny zámeckého areálu, odraz minulosti v oživení duchcovského špitálu a momenty z historie krajiny.

Výstava v pavilonu
Proměny Reinerovy fresky lze sledovat i na výstavě Ve věci Reiner-freska v samotném pavilonu. Je zde vystaven archivní fotografický materiál, historické studie a plány, stejně jako snímky s uměleckou licencí, jak je zachytila brněnská fotografka Helena Grulichová.

  Otvírací dny Čas Doba prohlídky
Duben So + Ne 10:00 - 17:00 40 minut
Květen Út - Ne 10:00 - 17:00 40 minut
Červen - Srpen Út - Ne 10:00 - 17:00 40 minut
Září Út - Ne 10:00 - 17:00 40 minut
Říjen So + Ne 10:00 - 16:00 40 minut

Poslední vstup je hodinu před koncem zavírací doby zámku.


Fotografie a videa

Státní zámek Duchcov

zamek-duchcov-1.jpg
Barokně-klasicistní zámek Duchcov můžeme navštívit ve stejnojmenném městě v Ústeckém kraji. Z původní tvrze jej vytvořil kolem roku 1527 rod Lobkoviců. Počátkem 19. století dostal současný klasicistní háv. Původní německý název zámku je „Dux“.
Mapa - Státní zámek Duchcov

Náměstí Republiky, 419 01, Duchcov

Telefon: +420 417 835 301
E-mail: zamekdux@seznam.cz
Web: http://www.zamek-duchcov.cz

Více o místě konání


Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz