Valdštejn


Je nám to líto...

Omlouváme se, bohužel pro tuto akci
momentálně nenamáme žádné volné termíny.

Zobrazit jiné akce


Nová prohlídková trasa byla zpřístupněna v červnu a mapuje sběratelské a mecenášské aktivity původních majitelů z rodu Valdštejnů. Součástí této trasy je slavnostní schodiště, Valdštejnský sál s rodovou galerií předků a místnosti obnovené zámecké obrazárny, ve kterých můžete obdivovat nově restaurované prostory se skvosty duchcovské obrazové sbírky.


Nová expozice obsahuje 131 obrazů a 8 dřevořezeb, přičemž jeden sál je věnován obrazům z období pozdní gotiky a renesance, zbytek pak baroku 17. a 18. století. Restaurování obrazů probíhalo postupně už od 90. let minulého století, jejich vystavení však umožnily teprve nedávno dokončené opravy střech a rekonstrukce právě otvíraných sálů.
 
Nová expozice není a ani nemůže být rekonstrukcí duchcovské valdštejnské obrazárny, ale spíše jejím připomenutím. Vystaveny jsou tu převážně obrazy z původní obrazárny a z vybavení duchcovského a litvínovského zámku, doplněné jsou dalšími díly pocházejícími z valdštejnských sbírek v Doksech, či obrazy z depozitářů zámků spravovaných Národním památkovým ústavem.

Dějiny obrazárny jsou složité, potkal ji podobný osud jako mnohé další šlechtické sbírky. Je to příběh opakovaných nákupů a následných prodejů, přemístění po první světové válce, konfiskace po druhé světové válce, nevyhnuly se jí ani krádeže.

  Otvírací dny Čas Doba prohlídky
Duben So + Ne 10:00 - 17:00 35 minut
Květen Út - Ne 10:00 - 17:00 35 minut
Červen - Srpen Út - Ne 10:00 - 17:00 35 minut
Září Út - Ne 10:00 - 17:00 35 minut
Říjen So + Ne 10:00 - 16:00 35 minut

Poslední vstup je hodinu před koncem zavírací doby zámku.


Fotografie a videa

Státní zámek Duchcov

zamek-duchcov-1.jpg
Barokně-klasicistní zámek Duchcov můžeme navštívit ve stejnojmenném městě v Ústeckém kraji. Z původní tvrze jej vytvořil kolem roku 1527 rod Lobkoviců. Počátkem 19. století dostal současný klasicistní háv. Původní německý název zámku je „Dux“.
Mapa - Státní zámek Duchcov

Náměstí Republiky, 419 01, Duchcov

Telefon: +420 417 835 301
E-mail: zamekdux@seznam.cz
Web: http://www.zamek-duchcov.cz

Více o místě konání


Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz