I. prohlídkový okruh – Reprezentační sály


Je nám to líto...

Omlouváme se, bohužel pro tuto akci
momentálně nenamáme žádné volné termíny.

Zobrazit jiné akce


Zámek nabízí prohlídkový okruh s reprezentačními sály, například Venušin sál vyzdovený antickou mytologií. Zaječí pokoj ozdobený ojedinělými motivy převráceného světa – s výjevy ze světa zajíců, kteří přebrali vládu nad světem po lidech. Honosný Císařský pokoj s bustami čtyř římských císařů, Zaječí pokoj, Venušin sál, Ptačí sál.


Zaječí pokoj
Je ozdoben v Evropě ojedinělými motivy převráceného světa. Jsou to výjevy ze světa zajíců, kteří přebrali vládu nad světem po lidech: Útok zaječí jízdy proti lidské pěchotě, Bitva zajíců se psy, Oslavy zaječího vítězství, Lov lidí a Hostina královského zaječího páru.

Venušin sál
Je příkladem renesanční obliby a znalosti antické mytologie. Mimo ústřední fresky Venuše a Adonise jsou na stropě zachyceny protiklady lidských vlastností.

Císařský pokoj
Je nejhonosnější místností bučovického zámku. Název je odvozen od bust 4 římských císařů. V lunetách kleneb je plně plastická štuková výzdoba připisovaná rudolfinskému dvornímu sochaři Hansi Montovi. Malby na stropě všechny čerpají námět z Homérovy "Odyssey".

Vstupní místnost
Místnost byla zařízena a zdobena velmi skromně, aby o to více vynikl vstup do přepychového Císařského pokoje.

Ptačí sál
Někdy také zvaný "Černý sál" navozuje atmosféru lehké pergoly a své jméno získal podle vymalovaných ptáků v klenebních zrcadlech. Plastiky Dia na orlu a Dia s Lédou jsou opět připisované Hansi Montovi. Na manýristických obrazech jsou opět náměty z antické mytologie, múzy a bůh Merkur.

Sál smyslů
Sál je nazván podle maleb v klenbě, kde je pět lidských smyslů personifikovaných ženskými postavami a zvířaty. Výmalba je motivovaná rytinami Raffaela Sadelera.

Barokní kaple
Kaple byla postavena z popudu Kateřina z Lichtensteina, rozené z Boskovic; dokončena byla v roce 1637 a je zasvěcena nanebevzetí panny Marie. Autorem bohaté štukové výzdoby je Bernardo Bianki.

  Otvírací dny Čas Doba prohlídky
Duben, Říjen So + Ne + svátky 10:00-16:00 40 minut
Květen, Červen, Září Út - Ne 10:00-16:00 40 minut
Červenec, Srpen Út - Ne 10:00-16:30 40 minut

Fotografie a videa

Státní zámek Bučovice

zamek-bucovice8.jpg
Renesanční zámek Bučovice leží východně od Slavkova u Brna. Postavit ho nechal v letech 1575 až 1585 Jan Šembera z Boskovic. Jeho rod patřil v té době k nejbohatším na Moravě. Na rozdíl od většiny našich renesančních zámku nejde o přestavbu staršího sídla, ale o realizaci originálního projektu italské pozdně renesanční stavby typu "palazzo in fortezza" a celého rozsáhlého areálu včetně renesanční zahrady, hradební zdi a vodního příkopu. Zámek se dodnes dochoval téměř v takové formě, jakou si Jan Šembera vysnil.
Mapa - Státní zámek Bučovice

Zámek, 685 01, Bučovice

Telefon: +420 517 383 135
E-mail: buriankova.jana@npu.cz
Web: http://www.zamek-bucovice.cz

Více o místě konání


Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz